Αρχική Ειδήσεις Νους και…καρδιά υγιής με μαύρη σοκολάτα

Νους και…καρδιά υγιής με μαύρη σοκολάτα

0
Διαφήμιση

Χαράς ευαγγέλια για τους εραστές της μαύρης σοκολάτας! Μία ακόμη μελέτη αποδεικνύει με τον πλέον κατατοπιστικό τρόπο πώς η γαστριμαργική αυτή λιχουδιά προφυλάσει καταλυτικά την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας.

 

Όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα «καλά» βακτήρια στο στομάχι και στο έντερό μας φροντίζουν να δημιουργήσουν από αυτήν μια σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Αυτή η συνεργατική σχέση μαύρης σοκολάτας – μικροοργανισμών είναι το μυστικό της καλή υγείας του ανθρώπινου οργανισμού.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) στο Ντάλας του Τέξας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φίνλεϊ. Όπως ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το BBC και το “Science”, ορισμένα «καλά» μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το μπιφιδοβακτήριο (Bifidobacterium) και τα βακτήρια του λακτικού οξέος, τρώνε τη σοκολάτα (αφού την έχουμε φάει πρώτα εμείς!).

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες, καθώς και διατροφικές ίνες, που γενικά δεν απορροφώνται καλά από το ανθρώπινο έντερο. Στο στάδιο αυτό, αναλαμβάνουν δουλειά τα “καλά” βακτήρια, που καθώς «χωνεύουν» τη σοκολάτα, διασπούν (μεταβολίζουν) χημικά μέσω ζυμώσεων τις πολυφαινόλες και τις ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο.

«Όταν αυτές οι ουσίες απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού» δήλωσε ο Τζον Φίνλεϊ.

Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός πρεβιοτικών (υδατανθράκων που περιέχονται σε μερικές τροφές όπως το σκόρδο) και φρούτων με τη μαύρη σοκολάτα ενισχύει τα «καλά» μικρόβια στο έντερο και έτσι αυτή γίνεται πιο υγιεινή. Αντίθετα, τα άφθονα «κακά» μικρόβια στο έντερο (E.coli, Clostridia κ.α.) μπορούν να επιφέρουν φλεγμονή, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και αέρια.

Έρχονται τα …«σοκολατοχάπια»

Εξάλλου, σε μια άλλη παρεμφερή εξέλιξη στο «μέτωπο» της υγιεινής σοκολάτας, αμερικανοί επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος, με επικεφαλής τη δρα Τζόαν Μέϊσον του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, ανακοίνωσαν ότι, σε συνεργασία με την εταιρία Mars, ξεκινούν για πρώτη φορά μια μεγάλη κλινική δοκιμή με χάπια σοκολάτας, για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό η σοκολάτα μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις.

Τα σοκολατο-χάπια θα είναι «καθαρά», δηλαδή απαλλαγμένα από τα λίπη και τα σάκχαρα που περιέχονται στις σοκολάτες του εμπορίου. Στην έρευνα αναμένεται να συμμετάσχουν 18.000 άτομα, που επί τέσσερα χρόνια θα παίρνουν είτε χάπια σοκολάτας, είτε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Σε ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας έρευνας, θα δοκιμαστεί η χρησιμότητα της λήψης σκευασμάτων πολυβιταμινών για την πρόληψη του καρκίνου.

Διαφήμιση