Αρχική Ειδήσεις «Κατέσφαξαν» 5000 ζώα στους Ζωολογικούς Κήπους επειδή… περίσσευαν

«Κατέσφαξαν» 5000 ζώα στους Ζωολογικούς Κήπους επειδή… περίσσευαν

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (EAZA), η οποία διοικεί 340 κήπους ανά την Ευρώπη, οι θανατώσεις υγιών ζώων φθάνουν τις 3.000-5.000 το χρόνο μόνο στη Γηραιά Ήπειρο!

Λίγες ημέρες έπειτα από τη θανάτωση μιας υγιούς νεαρής καμηλοπάρδαλης στο Ζωολογικό Κήπο της Κοπεγχάγης με την αιτιολογία ότι το ζώο… περίσσευε και ήταν γενετικά άχρηστο για τα προγράμματα εκτροφής, αποκαλύπτεται ότι ο 18 μηνών «Μάριους» είναι ένα από τα χιλιάδες ζώα που σκοτώνονται κάθε χρόνο κατά τον ίδιο τρόπο στους ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης, χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η θανάτωση του «Μάριους» προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις παγκοσμίως, οι οποίες κορυφώθηκαν με απειλητικά μηνύματα εναντίον του προσωπικού του ζωολογικού κήπου. Εκεί, το ζώο τεμαχίστηκε μπροστά στους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, «για εκπαιδευτικούς λόγους».

Η αμφιλεγόμενη απόφαση των υπευθύνων του κήπου πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω και τους γεγονότος ότι είχε προαναγγελθεί, αν και στην πραγματικότητα ο «Μάριους» ήταν η πέμπτη καμηλοπάρδαλη που θανατώνεται στη Δανία από το 2012.

«Αυτή είναι η εκτίμησή μας για όλα τα ζώα – από γυρίνους μέχρι καμηλοπαρδάλεις- στα οποία γίνεται ευθανασία για λόγους διαχείρισης σε ζωολογικούς κήπους», δήλωσε η Λέσλι Ντίκι στο ραδιόφωνο του BBC.

Ερωτηθείσα πόσα μεγάλα ζώα, π.χ. καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια, τίγρεις ή αρκούδες, περιλαμβάνονται στην εκτίμηση αυτή, η ίδια έκανε λόγο για «λιγότερα από μερικές εκατοντάδες». Η Ντίκι εξήγησε ότι ο λόγος που δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός είναι ότι συχνά οι ζωολογικοί κήποι δεν καταγράφουν εάν κάποιο ζώο πέθανε εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή για λόγους διαχείρισης.

Πριν από λίγες ημέρες, η διευθύνουσα σύμβουλος της EAZA υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη θανάτωση του «Μάριους» λέγοντας ότι οι κανονισμοί που ακολουθούν οι ζωολογικοί κήποι της ένωσης αποσκοπούν στην προστασία των μελλοντικών πληθυσμών καθώς αποτρέπουν την ενδογαμία που, όπως είπε, ενδέχεται να οδηγήσει σε ασθένειες και δυσμορφίες.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here