Αρχική Ειδήσεις Ένα γοριλάκι ήρθε στον κόσμο με…καισαρική τομή

Ένα γοριλάκι ήρθε στον κόσμο με…καισαρική τομή

0
Διαφήμιση

Μια από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις γέννησης ενός θηλυκού γοριλάκι με καισαρική τομή καταγράφτηκε στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στις Η.Π.Α. Η 18 ετών Ιμάνι γέννησε το -βάρους μόλις 2 κιλών- μικρό της στις 12 Μαρτίου. Ο τοκετός διήρκεσε 12 ώρες, προτού οι γιατροί αποφασίσουν να πανε σε καισαρική.

«Ακόμη και οι τέσσερις ώρες είναι πολλές για τους γορίλες», εξήγησε η εκπρόσωπος του κήπου Κριστίνα Σίμονς. Το νεογέννητο μεταφέρθηκε άμεσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κτηνιατρικής κλινικής, καθώς γεννήθηκε με ανεπάρκεια του ενός πνεύμονα και υποβλήθηκε σε επέμβαση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Οι κτηνίατροι επισημαίνουν ότι η απόφαση να προχωρήσουν σε καισαρική αποδείχθηκε σωστή. «Πιστεύουμε ότι η υγεία του εμβρύου θα διέτρεχε κίνδυνο εάν καθυστερούσαμε την επέμβαση λίγο ακόμη», είπε η διευθύντρια της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Ζωολογικού Κήπου Ναντίν Λαμπέρσκι. Πρόσθεσε ότι η Ιμάνι ξεκουράζεται και αναρρώνει, ενώ και η κατάσταση της υγείας του μικρού της παρουσιάζει ταχεία βελτίωση.

Η περίοδος της κύησης στους γορίλες διαρκεί περίπου 8,3 έως 9 μήνες, σχεδόν όσο στους ανθρώπους. Παρότι, όμως, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά γεννιούνται με καισαρική, οι μεγάλοι πίθηκοι γεννούν στη συντριπτική τους πλειονότητα φυσιολογικά. «Τα μικρά ζυγίζουν λίγα κιλά κατά τη γέννησή τους και οι μητέρες σε γενικές γραμμές ξεπερνούν τα 90 κιλά, οπότε οι τοκετοί είναι εύκολοι και γρήγοροι», διευκρίνισε η Σίμονς.

Επιπλέον, οι κτηνίατροι εξήγησαν ότι, παρά τις ομοιότητες ενός τοκετού με καισαρική τομή στους ανθρώπους, οι γορίλες έχουν από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους την ικανότητα να πιάνουν αντικείμενα με τα χέρια, αλλά και με τα πόδια τους.

Διαφήμιση