Αρχική Ειδήσεις ΕΕ: Τον Ιούνιο το σχέδιο δράσης για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης

ΕΕ: Τον Ιούνιο το σχέδιο δράσης για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης

0
Διαφήμιση

Την λύση στην ενεργειακή εξάρτηση αναζητεί έντονα, μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία η Ευρώπη, προτάσσοντας την αμφιλεγόμενη μέθοδο του σχιστολιθικού αερίου ψηλά στον κατάλογο, με την Γερμανία θερμό υποστηρικτή.

Ανάμεσα στις λύσεις περιλαμβάνονται η μείωση της κατανάλωσης, η διαφοροποίηση των πηγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καλύτερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Σε αυτή την τελευταία επιλογή αναφέρθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι μια επιλογή για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρτίσει τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης με στόχο να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, κυρίως από την Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

«Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ρομπάι μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει «να επιταχύνουμε για να μειώσουμε την εξάρτηση (της Ευρώπης), κυρίως από τη Ρωσία».

Ο Ρομπάι σημείωσε ότι αυτό το θέμα είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο στο τρέχων πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι αν η ΕΕ δεν δράσει, η εξάρτησή της από το εξωτερικό όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα φτάσει το 80% το 2035.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς για να μειώσει την εξάρτηση αυτή», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 27% της κατανάλωσης της ΕΕ.

Εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here