Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΕΕ: Η ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης ίσως ευνοήσει τελικά τις ΑΠΕ

ΕΕ: Η ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης ίσως ευνοήσει τελικά τις ΑΠΕ

0
Διαφήμιση

Την εμπιστοσύνη τους στις ΑΠΕ ενίσχυσαν οι ηγέτες της Ευρώπης, καθώς μετά τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα που δημιουργεί η ουκρανική κρίση και την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζεται η ανάγκη για«ένα ευρωπαϊκό υποστηρικτικό πλαίσιο για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Παρά την καθυστέρηση στη συμφωνία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουHerman Van Rompuy, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Συμβούλιο θα έχει καταλήξει σε μια συμφωνία σχετικά με το πλαίσιο για την Ενέργεια και το Κλίμα “το αργότερο” τον Οκτώβριο του 2014.

«Αυτός ο επιπλέον χρόνος, θα μπορούσε να είναι μια χρυσή ευκαιρία, για χώρες που είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Πορτογαλία να συσπειρωθούν και να αρχίσουν να αγωνίζονται για περισσότερο φιλόδοξους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια που οι ΑΠΕ προσφέρουν», δήλωσε ο Thomas Becker, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

 

«Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι οι αρχηγοί κρατών αντιλαμβάνονται τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Νομίζω ότιη κατάσταση στην Κριμαία αποδεικνύεται μια όντως αφυπνιστική εμπειρίαγια τη χάραξη ενεργειακής πολιτικής, αναφορικά με την απουσία ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», πρόσθεσε. «Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να το κάνουμε τώρα.»

 

Ο ιδιωτικός τομέας επίσης, ρίχνει το βάρος του υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: πάνω από 160 εταιρείες και οργανισμοί έχουν υπογράψει μια δήλωση η οποία καλεί για μια ισχυρότερη δέσμευση από τους πολιτικούς για τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης για το 2030, συμπεριλαμβανομένου ενός νομικά δεσμευτικού στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένας στόχος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 30%θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου σχεδόν τρεις φορές περισσότερο (μείωση 26% αντί 9%) από ότι ένας στόχος 27%  που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο,θα δημιουργήσει 568.000 περισσότερες θέσεις εργασίαςκαιθα μειώσει κατά 260 δισ. ευρώ επιπλέον τις δαπάνες εισαγωγής καυσίμων.

 

Θεωρείται απίθανο ότι μια συμφωνία για το 2030 θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από την συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται ότι θα συζητήσουν προτάσεις για τον περιορισμό των εκπομπών των ορυκτών καυσίμων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για συνομιλίες στις 26 και 27 Ιουνίου.

Διαφήμιση