Αρχική Ειδήσεις Την όραση σε τυφλούς δίνει η εμφύτευση κυττάρων από νεκρούς!

Την όραση σε τυφλούς δίνει η εμφύτευση κυττάρων από νεκρούς!

0
Διαφήμιση

Μερική αποκατάσταση της όρασης στα τυφλά ζώα, μέσω εμφύτευσης στα μάτια τους κυττάρων, που είχαν ληφθεί από νεκρούς ανθρώπους – δωρητές και οι οποίοι έβλεπαν κανονικά όσο ζούσαν, απέδειξαν ότι είναι εφικτή με δοκιμές σε πειραματόζωα, βρετανούς επιστήμονες. Το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν δοκιμές εμφύτευσης των κυττάρων σε ανθρώπους, κάτι που αναμένεται μέσα στην επόμενη τριετία.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Άστριντ Λιμπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Stem Cells Translational Medicine”, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι αν όντως υπάρξουν παρόμοια αποτελέσματα και στους ανθρώπους, με αυτά που υπήρξαν στους αρουραίους, τότε θα υπάρξει μεν βελτίωση της ζωής των τυφλών, αλλά η όρασή τους δεν θα αποκατασταθεί σε βαθμό που να μπορούν να διαβάζουν ή να βλέπουν τηλεόραση.

Θα είναι όμως σε θέση να κινούνται μόνοι τους και να βλέπουν αντικείμενα όπως ένα τραπέζι ή ακόμα και να φτιάχνουν ένα καφέ ή τσάι.

Οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδών χιτώνων του οφθαλμού ήδη χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της όρασης μερικών τυφλών ανθρώπων. Όμως αυτή τη φορά οι βρετανοί οφθαλμίατροι χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερο είδος νευρογλοιακών κυττάρων από το πίσω μέρος του ματιού, τα οποία αποτελούν μια μορφή ενηλίκων βλαστικών κυττάρων ικανών να μεταμορφώνονται σε άλλα εξειδικευμένα κύτταρα.

Έτσι, στο εργαστήριο, με χημικό τρόπο, οι επιστήμονες «ώθησαν» τα εν λόγω κύτταρα να μετατραπούν (εντός μιας εβδομάδας) σε ραβδία αμφιβληστροειδούς, δηλαδή στα κύτταρα που ανιχνεύουν το φως. Στη συνέχεια, εμφύτευσαν αυτά τα νέα ραβδία στα τελείως τυφλά τρωκτικά, με τελικό αποτέλεσμα την μερική αποκατάσταση της όρασής τους. Η απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου των πειραματόζωων έδειξε ότι, χάρη στη θεραπεία, περίπου το 50% των ηλεκτρικών σημάτων κατά μήκος των νεύρων μεταξύ των ματιών και του εγκεφάλου είχαν αποκατασταθεί.

Η εν λόγω τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδος ή από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ένα πιθανό εμπόδιο πάντως είναι ότι, σύμφωνα με τη Άστριντ Λιμπ, τα κύτταρα του νεκρού δότη μπορεί να απορριφθούν από τον οργανισμό του τυφλού, όπως συμβαίνει στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here