Αρχική Ειδήσεις Στην τρέλα οδηγεί το χρηματιστήριο… σύμφωνα με έρευνα

Στην τρέλα οδηγεί το χρηματιστήριο… σύμφωνα με έρευνα

0
Διαφήμιση

Η πτώση των μετοχών οδηγεί σε αυξημένες ψυχικές διαταραχές και σε περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία μιας χώρας, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη μελέτη του είδους της διεθνώς, που διαπιστώνει πως υπάρχει μια τέτοια σχέση ανάμεσα στις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου και στις ψυχικές διαταραχές σε εθνική κλίμακα. Η κατ’ εξοχήν ομάδα κινδύνου είναι οι μεσήλικες άνδρες, πιθανότατα επειδή αυτοί είναι που παίζουν περισσότερο στο χρηματιστήριο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ταϊπέι και Ντονγκ Χούα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγείας “Health Policy and Planning”, συσχέτισαν τις αυξομειώσεις των τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου της Ταϊβάν, με τις καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία για ψυχικές διαταραχές, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιόδου (1998 – 2009).

Η μελέτη έδειξε ότι μια πτώση 1% του χρηματιστηριακού δείκτη σε μια ημέρα σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 0,36% των εισαγωγών στα νοσοκομεία για ψυχικές διαταραχές την ίδια ημέρα. Όταν ο δείκτης των μετοχών έπεφτε για πέντε συνεχόμενες ημέρες, υπήρχε αύξηση 1,6% κατά μέσο όρο στις εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Αν και η σχέση αυτή αφορούσε και τα δύο φύλα, η ψυχική υγεία των ανδρών φαινόταν να επηρεάζεται περισσότερο. Από άποψη ηλικίας, οι «χαμηλές πτήσεις» των μετοχών είχαν αντίκτυπο κυρίως στους άνδρες 45 έως 54 ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πιο ευάλωτοι στις ψυχικές διαταραχές είναι οι μη προνομιούχοι μιας κοινωνίας, με αποτέλεσμα σε περιόδους κρίσης οι πιο φτωχοί να πιέζονται περισσότερο και ψυχολογικά. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες (μεταξύ άλλων, μέσω του χρηματιστηρίου) και σε πιο προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού σε αρκετές χώρες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η οικονομική ύφεση, εκτός από ανεργία και μειωμένα εισοδήματα, πλήττει ψυχολογικά και όσους διαθέτουν κάποια κεφάλαια για να τα επενδύσουν σε μετοχές.

Γενικότερα όμως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι, πέρα από τους επενδυτές, μια πτωτική χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζει όχι μόνο το κλίμα στην οικονομία, αλλά και την ψυχολογική διάθεση του κοινού (ακόμα κι αυτών που δεν παίζουν στο χρηματιστήριο), πράγμα που ευνοεί την εκδήλωση ψυχολογικών προβλημάτων σε ένα πληθυσμό.

Οι ερευνητές συνιστούν ιδίως σε όσους έχουν διαγνωσμένα ψυχολογικά προβλήματα ή βιώνουν μια περίοδο άγχους και στρες, να προσπαθούν να αποστασιοποιούνται από το τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο και να μην.χολοσκάνε πολύ αν οι μετοχές πέφτουν.

Διαφήμιση