Αρχική Ειδήσεις Ο νέος εθνικός μας πλούτος είναι τα… σκουπίδια

Ο νέος εθνικός μας πλούτος είναι τα… σκουπίδια

0
Διαφήμιση

«Θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη, συγχρηματοδότηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων μονάδων, επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση του όγκου των απορριμμάτων, προκειμένου τα ίδια τα απορρίμματα να αποτελέσουν νέα πηγή εθνικού πλούτου» τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε ημερίδα για τον εθνικό σχεδιασμό πρόληψης, παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με τον υπουργό χρειαζόμαστε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν φτάνει πια μόνο να συζητούμε για ανακύκλωση και πρόληψη. Χρειάζεται μία πλήρης καινοτόμα εθνική και κοινωνική συστράτευση, ώστε τα απορρίμματα, από εκεί που αποτελούν μια απευκταία ιδέα ή περίπτωση, να αντιμετωπιστούν ως πλούτος που μπορεί να παράξει νέες θέσεις εργασίας αλλά και δώσει ευημερία στον τόπο μας.

Το περίγραμμα των έργων έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίοε γνωστοποίησε ότι θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το 2016 οι Mονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι, αυτήν τη στιγμή εξελίσσονται 12 διαφορετικά έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, που θα ξεπερνούν το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού και πρόσθεσε ότι, ήδη εμφανίζονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία και τις Σέρρες υπάρχουν ήδη ανάδοχοι έργων.
  2. Το έργο της Δυτικής Μακεδονίας έλαβε διεθνή διάκριση από το περιοδικό “World Finance” ως το καλύτερο για το 2013 στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
  3. Στην Περιφέρεια της Αττικής βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχων.
  4. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν η τελευταία που εντάχθηκε στα έργα ΣΔΙΤ.
  5. Στην Περιφέρεια Ηπείρου το έργο εξελίσσεται γρήγορα και είναι θέμα λίγου χρόνου η ανάδειξη αναδόχου και εκεί.

Τα έργα στην Αττική

Αναφερόμενος στα έργα για την Αττική ο περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρος ΕΣΔΝΑ Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι σήμερα είναι ήδη σε εξέλιξη από τον ΕΔΣΝΑ τρία έργα για την αποκατάσταση επτά ΧΑΔΑ σε Μέθανα, Αγκίστρι, Σπέτσες, Γραμματικό, Αυλώνα, Βαρνάβα και Κάλαμο.

Ακολουθούν ακόμη τέσσερις αποκαταστάσεις σε Μέγαρα, Κερατέα, Παλαιά Φώκαια και Καλύβια. Με σύμφωνη γνώμη της διυπουργικής Επιτροπής για τα απόβλητα, προχωρούμε παράλληλα σε προκήρυξη – με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου – τεσσάρων ξεχωριστών διαγωνιστικών διαδικασιών, για την κατασκευή ισάριθμων μονάδων σε Λιόσια, Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα.

Τα έργα θα γίνουν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με χρηματοδότηση ύψους έως διακοσίων εκατομμυρίων (200.000.000,00 €) από το Π.Ε.Π. Αττικής. Οι διαγωνισμοί στους οποίους έχει εκδηλωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον βρίσκονται όλοι στην Β΄ φάση, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο διάλογος για την μονάδα του Γραμματικού έχει ολοκληρωθεί, της Κερατέας ολοκληρώνεται σε έναν περίπου μήνα και ακολουθούν οι διαγωνισμοί για Λιόσια και Φυλή, με απώτερο στόχο την ταφή του 35% των αποβλήτων και την αξιοποίηση του υπολοίπου όγκου τους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σγουρός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται έως τα τέλη του χρόνου, όπως είπε, ενώ απαιτούνται 213 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

Τη σοβαρή πιθανότητα επιβολής προστίμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), τόνισε ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, μέχρι το 2015 πρέπει να έχουμε τέσσερα ρεύματα διαλογής.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, είναι να πετύχει η χώρα, μέχρι το 2020, ανακύκλωση απορριμμάτων σε βαθμό 50%, καθώς η συζήτηση στην ΕΕ διαμορφώνει, πλέον, έναν συνολικό στόχο ανακύκλωσης σε ποσοστό 70% μέχρι το 2030, ενώ, ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.

 

Διαφήμιση