Αρχική Ειδήσεις Μέτρα προστασίας ύψους 1,5 εκατ ευρώ για την καφέ αρκούδα στα Γρεβενά

Μέτρα προστασίας ύψους 1,5 εκατ ευρώ για την καφέ αρκούδα στα Γρεβενά

0
Διαφήμιση

Μια νέα γενιά κάδων απορριμμάτων που αποσκοπούν να αποτρέπουν την προσέγγιση των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και διάφορα άλλα μέσα όπως περιφράξεις για την αποφυγή ζημιών στις καλλιέργειες και ειδικά κολάρα για την παρακολούθησή τους έχουν τεθεί στην υπηρεσία της συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας, στο πλαίσιο του έργου ARCPIN του προγράμματος LIFE, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Γρεβενών, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Γρεβενών, την «Καλλιστώ» και το Φορέα Διαχείρισης Βίκου- Αώου και Πίνδου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και αποσκοπεί στην προστασία της άγριας ζωής γύρω από οικισμούς στα Γρεβενά όπου προσεγγίζουν τα μεγάλα ζώα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.582.160 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπόλοιπο 25% είναι εθνική συμμετοχή, η οποία δύναται να καλυφθεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην περιοχή του έργου (Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και Δήμος Γρεβενών) σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι 140 άτομα και αντιπροσωπεύει περίπου το 35% του συνολικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα.

Στους στόχους του ARCPIN περιλαμβάνονται ακόμη η διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο της θνησιμότητας που προκαλείται από τον άνθρωπο και η διατήρηση του αριθμού των ετήσιων αναπαραγωγικών θηλυκών σε όχι λιγότερο από 10-12% του ελάχιστου εκτιμώμενου πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτον Καρλομάγνο ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν πριν 26 χρόνια στο Άαχεν
Επόμενο άρθροΣυμμαχία έξι δήμων για την προώθηση του εθελοντισμού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ