Αρχική Ειδήσεις Κινήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού: Έντονη αμφισβήτηση των προθέσεων της Suez...

Κινήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού: Έντονη αμφισβήτηση των προθέσεων της Suez Environnement

0
Διαφήμιση

Με παραδείγματα και συγκεκριμένες αναφορές σε πρακτικές που έχει ακολουθήσει η επιχείρηση “Suez Environnement” στις χώρες όπου έχει δραστηριοποιηθεί, επιχειρούν να απαντήσουν στις πρόσφατες δηλώσεις της αντιπροέδρου Δ. Ευρώπης, οι οποίες έγιναν προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, οι κινήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού “SaveGreekWater”, “SOSτε το νερό”, “Κίνηση 136”, “Water Warriors” και το σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ.

Μεταξύ άλλων, στη δημόσια απάντησή τους αναφέρονται στις δηλώσεις της κ. D’ Arras για “ρύθμιση της τιμής από την ρυθμιστική αρχή”, σημειώνοντας ότι η εμπειρία μετά την ιδιωτικοποίηση της αργεντίνικης Aguas Argentinas έδειξε ότι για την τότε Ρυθμιστική Αρχή της Αργεντινής “οι αποφάσεις συνεχώς δεν λαμβάνονταν υπόψη”.

“Παράδειγμα -αναφέρουν- η σύμβαση του 1997, κατά την οποία η εταιρεία στην οποία βρισκόσουν (σ.σ. η κ. D’ Arras) τότε σε διευθυντική θέση κατείχε συμβόλαιο, που της επέτρεπε να ζητάει δολάρια σε αναλογία ένα προς ένα, παρά την υποτίμηση που είχε υποστεί το πέσος”.

Σε άλλο σημείο αμφισβητούνται οι δηλώσεις της κ. D’ Arras για “τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας” μετά την ιδιωτικοποίηση, με το επιχείρημα ότι “μετά την απόκτηση μόνο του 5,46% από την Suez”, οι θέσεις εργασίας λόγω μη αναπλήρωσης αποχωρήσεων “έχουν πέσει από 700 σε 235”.

Αμφισβητούνται και οι δηλώσεις για επενδύσεις “25-50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για πέντε χρόνια” για υποδομές “καθότι τα καθαρά κέρδη ανά έτος της ΕΥΑΘ κυμαίνονται στα 18 εκατομμύρια ευρώ”, εκτός -όπως αναφέρουν- εάν το κόστος μετακυλήσθει στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ.

Ισχυρίζονται, ακόμη, ότι η Suez έχει “ζημιογόνα” δραστηριότητα κάθε χρόνο (2009-2012), ενώ η “μικρή ΕΥΑΘ” είναι μονοπωλιακή και κερδοφόρα. Αναφέρονται, επίσης, στην εισαγγελική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το τι προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, σε σχέση με τα έργα υποδομών άνω των 100 εκ. ευρώ “με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν προγραμματιστεί ως το 2016, δηλαδή και μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ”.

Γίνεται, παράλληλα, λόγος για την ανάγκη δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν, ενώ υπάρχει και αναφορά στη σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία (Βερολίνο, Παρίσι, πόλεις της Γαλλίας και της Ουγγαρίας, κ.α.) όπου μετά από ιδιωτικοποιήσεις ή ΣΔΙΤ με ιδιωτικές εταιρείες (Suez, Veolia, θυγατρικές τους, κ.λπ.) υπάρχει στροφή σε επαναδημοτικοποιήσεις, κ.ά.

“Χαιρόμαστε, πάντως, ιδιαιτέρως που μνημόνευσες το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ύστατος νόμος είναι το Σύνταγμα και το χειρότερο και για μας τους πολίτες -όπως και για σας- είναι να μην γίνονται το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου σεβαστές από κάθε πλευρά” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Διαφήμιση