Αρχική Καταστροφές Greenpeace: κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Greenpeace: κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών της Συρίας

0
Διαφήμιση

Δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την ανησυχία των πολιτών για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο, η οργάνωση Greenpeace, καλώντας την κυβέρνηση σε διαφάνεια και ενημέρωση.

«Τα χημικά όπλα δεν έχουν καμία θέση στον πλανήτη. Στην περίπτωση των χημικών της Συρίας, η καταστροφή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Η διαφάνεια και η ενημέρωση είναι τα μόνα όπλα που μπορούν να διαλύσουν την ανασφάλεια και ανησυχία που απλώνεται στους πολίτες. Και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί από την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ Greenpeace.

Στη Συρία, με δεδομένη τη ρευστότητα της εμπόλεμης κατάστασης και τη στάση της κυβέρνησης, η απομάκρυνση και καταστροφή των χημικών όπλων είναι απαραίτητες. Μεγάλες ανησυχίες όμως γεννά και η τύχη τους μετά την απομάκρυνση, αφού δεν υπάρχει ούτε ιδανική ούτε καθαρή λύση.

Σύμφωνα με τους Όρους της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα η ακριβής σύνθεση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας παραμένει εμπιστευτική. Εκτιμήσεις αναφέρονται σε περισσότερους από 300 τόνους χημικών που θα πάνε για υδρόλυση και θα παράγουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες (λιγότερο τοξικών) παραπροϊόντων τα οποία, με τη σειρά τους, πρέπει να οδηγηθούν σε θερμική επεξεργασία. Η υδρόλυση αποτελεί την λιγότερο «κακή» διαθέσιμη τεχνολογία. Δεν αντιβαίνει τη Σύμβαση του Λονδίνου, σκοπός της οποίας είναι η πρόληψη ζημίας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι ποσότητες και οι τελικοί αποδέκτες δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Το γεγονός ότι η μόνη κατάλληλη μονάδα για την υδρόλυση χημικών όπλων είναι εγκατεστημένη σε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού αυξάνει δικαιολογημένα το βαθμό ανησυχίας. Τονίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται ενημέρωση του συνόλου των παράκτιων κοινοτήτων, οι οποίες πρέπει να συναινέσουν στην ανάληψη του σχετικού ρίσκου, όσο μικρό και να είναι αυτό.

Το εξαιρετικά επείγον της κατάστασης δεν αποτελεί δικαιολογία για την ουσιαστική απουσία ενημέρωσης από διεθνείς, διακρατικούς και εθνικούς φορείς και οργανισμούς. Μέχρι σήμερα, η ενημέρωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους πολίτες είναι ελλιπής και αναποτελεσματική. Δεν είναι καθόλου τυχαίες εξάλλου οι εντεινόμενες αντιδράσεις και η ανησυχία που απλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

H Greenpeace καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών (και με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να απαιτήσει και να διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) θα προχωρήσει με διαφάνεια, με απόλυτη ασφάλεια για τη θάλασσα και την ανθρώπινη ζωή και τηρώντας τη διεθνή νομοθεσία στην απομάκρυνση και καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Επίσης, θα παράσχει έγκαιρη και τακτική ενημέρωση για το θέμα προς τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει την έγκυρη και συστηματική ενημέρωση των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων (όπως περιφέρειες, ΟΤΑ, κοκ) και την προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου χώρου.

Εξάλλου, την Παρασκευή συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αντικείμενο την καταστροφή των χημικών της Συρίας.

Ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, γιατί υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γιατί έχουμε κινητοποιήσει με πολύ μεγάλη πίεση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα υπάρχουν παρατηρητές, γιατί υπάρχουν πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο, κράτη όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και, βέβαια, οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν και την κεντρική διαχείριση του ζητήματος.

«Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των άλλων μεσογειακών χωρών, που θα θέλαμε να είναι πιο δυναμικά κοντά μας. Αλλά ακόμη και μόνη της η Ελλάδα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις που πρέπει για τον ανεκτίμητο πλούτο της Μεσογείου» κατέληξε.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here