Αρχική Ειδήσεις Διαμαρτύρονται για τις διώξεις οι Εθελοντικές Οργανώσεις Δασοπροστασίας

Διαμαρτύρονται για τις διώξεις οι Εθελοντικές Οργανώσεις Δασοπροστασίας

0
Διαφήμιση

Οι σκιές παρανομίας που βαρύνουν ορισμένους δεν θα πρέπει να ρίξουν στο σκοτάδι της απαξίωσης τον εθελοντισμό στην Πολιτική Προστασία, επισημαίνουν οκτώ οι Εθελοντικές Οργανώσεις Δασοπροστασίας με αφορμή το δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και τα δημοσιεύματα της 19ης Φεβρουαρίου 2014 που αναφέρονται στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του προέδρου και άλλων μελών του Δ.Σ. του “Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών” (ΕΣΕΠΑ) για κακουργηματική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητική δωροδοκία.

Ειδικότερα, οι οργανώσεις επισημαίνουν τα ακόλουθα:

(1) Ο χώρος των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας αποτελούσε επί πολλά χρόνια, λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και ελέγχου, πεδίο δραστηριοποίησης για άτομα με κάθε είδους κίνητρα, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που εκμεταλλεύονταν προς ίδιο όφελος την ειλικρινή διάθεση προσφοράς εθελοντών και χορηγών, αλλά και τους θετικούς συνειρμούς που δημιουργεί η έννοια “εθελοντής”.

(2) Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δραστηριότητα (ελάχιστων ευτυχώς) οργανώσεων έφτανε στο σημείο να παραβαίνουν βασικούς νόμους του Ελληνικού κράτους ή να ενεργούν χωρίς να εντάσσονται πλήρως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του καθ’ ύλην αρμόδιου Πυροσβεστικού Σώματος.

(3) Σεβόμενοι το τεκμήριο αθωότητας, δεν θα κρίνουμε κατά πόσον τα ανωτέρω φαινόμενα χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό είναι αποκλειστικά ζήτημα της Δικαιοσύνης. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι οι πρακτικές της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν ανέκαθεν δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στις υπόλοιπες εθελοντικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οι υπογράφουσες να αποφεύγουν κάθε επαφή μαζί της και να συνεχίζουν την δράση τους ως ανεξάρτητες οργανώσεις.

(4) Οι κατηγορίες που εκκρεμούν κατά του ΕΣΕΠΑ και των διοικούντων αυτού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμαυρώσουν ολόκληρο τον χώρο των εθελοντικών οργανώσεων της πολιτικής προστασίας. Εκπροσωπούμε εκατοντάδες ανθρώπους που θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Λειτουργούμε με λιτότητα και διαφάνεια, και συχνά με προσωπικά μας έξοδα.

Συνεργαζόμαστε αρμονικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα σε διοικητικό και επιχειρησιακό επίπεδο και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Όλοι μαζί έχουμε συμμετάσχει σε εκατοντάδες περιστατικά, διακινδυνεύοντας για να σώσουμε ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον, κερδίζοντας την αναγνώριση των τοπικών κοινωνιών.

Είμαστε υπερήφανοι για τις οργανώσεις μας και για τους εθελοντές μας. Η συμπεριφορά των λίγων δεν μπορεί και δεν πρέπει να επισκιάσει την μακροχρόνια και συνεπή προσφορά, της μεγάλης πλειοψηφίας των εθελοντικών οργανώσεων και των μελών τους.

Τα παραπάνω υπογράφουν οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής-ΕΔΑΣΑ, Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου Αττικής, Δυνάμεις Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης Ροδόπολης, Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα, Ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης, Υπηρεσίας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών-Διασωστών Εκάλης και Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι σκύλοι μας καταλαβαίνουν! Κυριολεκτικά.
Επόμενο άρθροOι Έλληνες chef κατέκτησαν το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής στην Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ