Αρχική Καταστροφές Από το διάστημα αισθητή η μεγαλύτερη ξηρασία στην ιστορία της Καλιφόρνιας

Από το διάστημα αισθητή η μεγαλύτερη ξηρασία στην ιστορία της Καλιφόρνιας

0
Διαφήμιση

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες δορυφορικές φωτογραφίες από το «πριν και το μετά», οι οποίες αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις συνέπειες της ακραίας ξηρασίας στη βλάστηση. Η εικόνα εστάλη από το δορυφόρο Terra στις 16 Φεβρουαρίου. Εκτάσεις που πριν από το κύμα ξηρασίας ήταν καταπράσινες, απεικονίζονται τώρα με καφέ απόχρωση, ενώ τοποθεσίες που θα έπρεπε να είναι χιονισμένες αυτήν την εποχή, απεικονίζονται με πράσινο χρώμα. Τα γκρίζα σημεία στη φωτογραφία είναι εκείνα, για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

«Σε μια φυσιολογική χρονιά, πολλές από τις πράσινες περιοχές κοντά στα βουνά θα ήταν καλυμμένες με χιόνι», έγραψε στο blog της NASA ο ερευνητής Ραμακρίσνα Νεμάνι. «Καθώς φέτος δεν χιόνισε πολύ, η βλάστηση απεικονίζεται αφύσικα πράσινη, κάτι πολύ αρνητικό για αυτή την εποχή του χρόνου.»

«Εάν μου έδειχναν αυτήν την εικόνα χωρίς ημερομηνία, θα πίστευα ότι αυτή είναι η Καλιφόρνια στις αρχές του φθινοπώρου, μετά από ένα μακρύ και θερμό καλοκαίρι, πριν από την έλευση της βροχής και του χιονιού του φθινοπώρου και του χειμώνα», πρόσθεσε ο συνάδελφός του Μπιλ Πάτσερτ. «Αυτή η εικόνα δεν αποτελεί καρτ ποστάλ μιας χειμερινής Καλιφόρνια.»

Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Καλιφόρνια για να επιθεωρήσει την κατάσταση και να συναντηθεί με αξιωματούχους, στους οποίους ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τη διοχέτευση ομοσπονδιακής βοήθειας ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε την παρατεταμένη ξηρασία στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με ειδικούς, οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες εντάσσονται στο πλαίσιο της Δεκαετούς Ταλάντωσης του Ειρηνικού, ενός κύκλου που τα τελευταία χρόνια τείνει να «διώχνει» την υγρασία από την ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια.

Οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί σημειώνονται αυτές οι μεταβολές, αλλά όταν αρχίσουν, μπορούν να επιμείνουν για πολλά χρόνια.

Η Καλιφόρνια στις 18 Ιανουαρίου 2013

Η Καλιφόρνια στις 18 Ιανουαρίου 2014

Διαφήμιση