Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Απλοί τρόποι για να καθαρίσετε τα χαλιά σας οικολογικά

Απλοί τρόποι για να καθαρίσετε τα χαλιά σας οικολογικά

0
Διαφήμιση

Τα περισσότερα σπίτια έχουν ένα χαλί ή κάποια μοκέτα, το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι τα ίδια τα χαλιά αποτελούν το τέλειο σπίτι για μικροοργανισμούς, όπως η μούχλα και τα ακάρεα σκόνης. Επίσης, αποτελούν μια τέλεια δεξαμενή φιλοξενίας για όλα τα «υλικά» που φέρνουν στο σπίτι σας τα παπούτσια σας.

Γενικότερα τα χαλιά είναι δύσκολο να καθαριστούν καλά όσο είναι στρωμένα, όμως μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές για ένα αποτελεσματικό και οικολογικό καθάρισμα.

1. Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειας να αφήνουν τα παπούτσια στην πόρτα.

Φυτοφάρμακα, ρύποι και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε μεταφέρονται στο εσωτερικό του σπιτιού με τα παπούτσια και «κάθονται» πάνω στα χαλιά. Αν το ενδεχόμενο να κυκλοφορείτε ξυπόλητοι στο σπίτι απορρίπτετε, φροντίστε να έχετε παντόφλες ή κάλτσες που δεν φοράτε έξω.

2. Βάλτε σκούπα δυο φορές την εβδομάδα.

Το συχνό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα βοηθά στη μείωση του επιπέδου των ακάρεων της σκόνης, που προκαλούν άσθμα και αλλεργίες. Βοηθάει επίσης, να απομακρύνουμε την βρωμιά όσο ακόμα είναι στην επιφάνεια του χαλιού. Επιμείνετε με την ηλεκτρική προς όλες τις κατευθύνσεις ειδικά στα σημεία που πατάτε συχνότερα το χαλί.

3. Καθαρίστε αμέσως τους λεκέδες.

Χρησιμοποιείστε πετσέτες ή χαρτί κουζίνας για να καθαρίσετε τον λεκέ πριν στεγνώσει. Ξύστε με ένα κουτάλι ή με μια σπάτουλα τους πιο «σταθερούς» λεκέδες. Μην τρίψετε το χαλί γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απλώσετε τον λεκέ.

4. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό.

Για να καθαρίσετε τους λεκέδες , ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι, όπως υγρό πιάτων ή απορρυπαντικό. Απλώστε μια μικρή ποσότητα, στεγνώστε πιέζοντας το χαλί με μια λευκή πετσέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρεθεί ο λεκές. Μην τρίβετε. Αφού καθαριστεί ο λεκές, ξεπλύνετε την περιοχή με ένα διάλυμα από μερικά κουταλάκια του γλυκού λευκό ξίδι σε ένα φλιτζάνι νερό και στεγνώστε με ένα άλλη καθαρή πετσέτα.

5. Χρησιμοποιήστε υλικά από την κουζίνα κατά των λεκέδων.

Η σόδα αφαιρεί λεκέδες από κόκκινο κρασί. Χρησιμοποιήστε ένα παγάκι για να αφαιρέσετε την τσίχλα ή το κερί. Με το παγάκι θα σκληρύνει και τότε ξύνοντας θα αφαιρέσετε τον λεκέ.

Σόδα χρησιμοποιούμε και κατά τον λιπαρών λεκέδων. Το ίδιο αποτελεσματικά είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Πασπαλίστε και αφήστε το για έξι ώρες ή ακόμα και όλο το βράδυ. Στη συνέχεια περάστε το με την ηλεκτρική σκούπα. Ανακατέψτε 1/3 του φλιτζανιού ξίδι με 2/3 του φλιτζανιού ζεστό νερό και εφαρμόστε καλά πάνω στο λεκέ. Στη συνέχεια στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα και επαναλάβετε έως ότου ο λεκές εξαφανιστεί.

6. Ως τελευταία λύση δοκιμάστε οινόπνευμα.

Δοκιμάστε πρώτα σε ένα σημείο που δεν φαίνεται για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεθωριάσει  το χαλί. Απλώστε μια μικρή ποσότητα πάνω στο λεκέ, στη συνέχεια στεγνώστε με μια καθαρή, λευκή πετσέτα . Επαναλάβετε έως ότου ο λεκές φύγει.

7. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για να διώξετε τις μυρωδιές.

Τα αποσμητικά χαλιών συχνά περιέχουν αρώματα που απλά καλύπτουν την μυρωδιά. Η μαγειρική σόδα, αντίθετα, την απορροφά.. Απλά ψεκάστε με μαγειρική σόδα πάνω από την επιφάνεια του χαλιού. Αφήστε τη για 15-30 λεπτά και στη συνέχεια περάστε με ηλεκτρική σκούπα την επιφάνεια.

8 . Ατμός και νερό.

Μην ασχοληθείτε με απορρυπαντικά. Απλά χρησιμοποιήστε νερό και τον ατμό σύμφωνα με τις οδηγίες στη σκούπα σας. Το ζεστό νερό θα αφαιρέσει ένα σημαντικό μέρος από το χώμα.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα μίγμα από 1 φλιτζάνι λευκό ξίδι και 2-1/2 λίτρα νερού. (Προσθέστε άλλο ένα φλιτζάνι ξίδι για καλύτερα αποτελέσματα). Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαμπουάν από προηγούμενες προσπάθειες καθαρισμού. Αερίστε καλά κατά τη διάρκεια και μετά τον καθαρισμό χαλιών για να στεγνώσουν καλά και να μην αναπτυχθεί μούχλα. Αποφύγετε τον καθαρισμό χαλιών όταν ο καιρός είναι βροχερός.

Διαφήμιση