Αρχική Καταστροφές Ακραία καιρικά φαινόμενα «δοκιμάζουν» πολίτες και οικονομίες στην Ευρώπη

Ακραία καιρικά φαινόμενα «δοκιμάζουν» πολίτες και οικονομίες στην Ευρώπη

0
Διαφήμιση

Τις ζημιές της μετράει η Σλοβενία από τις ισχυρές καταιγίδες πάγου που έπληξαν την χώρα από την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ στην Γαλλία 55.000 νοικοκυριά παλεύουν χωρίς ρεύμα εξαιτίας ισχυρών καταιγίδων.

Ειδικότερα, κονδύλια ύψους 317.600 ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση της Σλοβενίας προκειμένου να καλυφθούν τα πιο άμεσα έξοδα της επιχείρησης αντιμετώπισης των καταστροφών. Η απόφαση ελήφθη μετά την αξιολόγηση της πρώτης έκθεσης των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ αναμένεται να ζητηθεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Σλοβένος υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ντεγιάν Ζιντάν είπε ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία, αν και αναγνωρίζεται πως το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι υποδομές και τα δάση.

«Η τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς 35.000 σπίτια εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Λόγκατεκ και την Ποστόινα, νοτιοδυτικά της Λουμπλιάνα» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών, Σρέτσκο Σεστάν.

Μετά την εγκατάσταση μιας -μήκους 1,5 χλμ- γραμμής μεταφοράς το βράδυ της Τετάρτης, ένα άλλο τμήμα 3,7 χλμ κατέρρευσε, με αποτέλεσμα η Ποστόινα να μην έχει καμία πιθανότητα να συνδεθεί στο προσεχές διάστημα με το δίκτυο μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια να απαιτούνται περισσότερες γεννήτριες.

Τεράστια είναι η καταστροφή στα δάση, καθώς μόνο με βάση της αρχικές εκτιμήσεις καταστράφηκαν 480.000 εκτάρια. Περαιτέρω, το 93% του συνόλου των δασικών δρόμων έχουν καταστραφεί.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές της δασικής νομοθεσίας, έτσι ώστε μέρος των εσόδων από τον φόρο ακίνητης περιουσίας να αποδίδεται για την αποκατάσταση των δασών, ενώ ίσως αλλάξει και το καθεστώς των αδειών μεταφοράς ξύλου, ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση του κατεστραμμένου ξύλου από τα δάση.

Η ζημιά στο κρατικό οδικό δίκτυο αποτιμάται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ και στις σιδηροδρομικές υποδομές σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σήμερα στα 37 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι αριθμοί είναι πιθανόν να αυξηθούν.

Γαλλία

Στο μεταξύ, καταιγίδα προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης περίπου 55.000 νοικοκυριών στη βόρεια και τη βορειοδυτική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία διανομής ενέργειας ERDF.

Γύρω στις 8 π.μ., περίπου 25.000 κατοικίες ήταν χωρίς ρεύμα, κυρίως στην περιοχή του Λίγηρα και τη Νορμανδία. Στις περιοχές της Πικαρδίας (Πικαρντί) και του Ιλ-ντε-Φρανς γύρω από το Παρίσι διακόπηκε επίσης η ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες σπίτια.

Η ERDF ανακοίνωσε πως η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί απόψε, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Την παραμονή των Χριστουγέννων πέρυσι, μια καταιγίδα είχε προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης 240.000 κατοικιών, κυρίως στα παράλια της Βρετάνης και τη Νορμανδία.

Διαφήμιση