Αρχική Ειδήσεις Σχιστολιθικό αέριο: Η Κομισιόν θέτει όρους για την προστασία του περιβάλλοντος

Σχιστολιθικό αέριο: Η Κομισιόν θέτει όρους για την προστασία του περιβάλλοντος

0
Διαφήμιση

Σύσταση με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος από την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης μεγάλου όγκου που χρησιμοποιείται ιδίως σε έργα εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Η σύσταση θα βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη, που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνική, στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον και θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια στους πολίτες. Θέτει επίσης τη βάση για την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τον κλάδο παραγωγής και ενός σαφέστερου πλαισίου για τους επενδυτές.

Η σύσταση συνοδεύεται από ανακοίνωση στην οποία εξετάζονται οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που απορρέουν από τη χρήση της υδραυλικής ρωγμάτωσης μεγάλου όγκου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Και τα δύο έγγραφα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής για την περίοδο έως το 2030.

Ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος επίτροπος κ. Janez Potočnik δήλωσε: «Το σχιστολιθικό αέριο δίνει ελπίδες σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, αλλά αποτελεί και πηγή ανησυχίας του κοινού. Η Επιτροπή απαντά στο κάλεσμα για δραστηριοποίηση ορίζοντας ελάχιστες αρχές τις οποίες καλούνται να τηρούν τα κράτη μέλη ώστε να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον και να προσφέρεται στους φορείς εκμετάλλευσης και τους επενδυτές η δυνατότητα πρόβλεψης που χρειάζονται.»

Βασισμένη στην υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ, αλλά και συμπληρώνοντάς την όπου ήταν αναγκαίο, η σύσταση καλεί τα κράτη μέλη να μελετήσουν ιδίως θέματα όπως:

ο έγκαιρος προγραμματισμός των εξελίξεων και η αξιολόγηση των πιθανών σωρευτικών επιπτώσεων πριν από τη χορήγηση αδειών·

η προσεκτική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κινδύνων·

η εξασφάλιση ότι η ακεραιότητα του φρέατος ανταποκρίνεται στα πρότυπα της βέλτιστης πρακτικής·

ο έλεγχος της ποιότητας του νερού, του αέρα και του εδάφους σε τοπικό επίπεδο πριν από την έναρξη των έργων, με σκοπό την παρακολούθηση τυχόν μεταβολών και την αντιμετώπιση κινδύνων·

ο έλεγχος των εκπομπών αερίων, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, με δέσμευση των αερίων·

η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε φρέαρ και

Η διασφάλιση ότι οι φορείς εκμετάλλευσης εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη μέλη, τον κλάδο παραγωγής και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές αποδόσεις των έργων σχιστολιθικού αερίου.

Επόμενα βήματα

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να εφαρμόσουν τις αρχές σε διάστημα έξι μηνών και, από τον Δεκέμβριο του 2014 και έπειτα, να ενημερώνουν την Επιτροπή σε ετήσια βάση σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζουν. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή της σύστασης βάσει ενός πίνακα επιδόσεων διαθέσιμου στο κοινό, στον οποίο θα συγκρίνεται η κατάσταση στα διάφορα κράτη μέλη. Θα επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης αυτής σε 18 μήνες.

Ιστορικό

Το συμβατικό φυσικό αέριο είναι παγιδευμένο σε υπόγειους ταμιευτήρες. Το σχιστολιθικό αέριο είναι διαφορετικό· είναι και αυτό φυσικό αέριο, αλλά είναι παγιδευμένο στο εσωτερικό πετρωμάτων που πρέπει να διανοιχθούν (με ρωγμάτωση) για να απελευθερώσουν το αέριο. Μέχρι σήμερα υπάρχει πολύ περιορισμένη εμπειρία στην ΕΕ σχετικά με την υδραυλική ρωγμάτωση μεγάλου όγκου και υψηλής έντασης. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την έγχυση μεγάλων όγκων νερού, άμμου και χημικών ουσιών σε μια γεώτρηση ώστε να διαρραγεί το πέτρωμα και να διευκολυνθεί η εξόρυξη του αερίου. Μέχρι τώρα στην Ευρώπη χρησιμοποιείται κυρίως η τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης μικρού όγκου σε κάποιους συμβατικούς ταμιευτήρες αερίου και ταμιευτήρες έγκλειστου αερίου, κατά πρώτο λόγο σε κατακόρυφα φρέατα, που αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος των έργων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στην ΕΕ. Εμπνεόμενοι από την εμπειρία της Βόρειας Αμερικής όπου η υδραυλική ρωγμάτωση μεγάλου όγκου χρησιμοποιείται ευρέως, οι φορείς εκμετάλλευσης δοκιμάζουν πλέον την τεχνική αυτή και στην ΕΕ.

Η διαχείριση των επιπτώσεων και των κινδύνων για το περιβάλλον πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να αξιολογηθούν σωστά και να μετριαστούν οι σωρευτικές επιπτώσεις, επειδή απαιτείται να διανοιχθούν περισσότερα φρέατα σε μια ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εξορυχθεί η ίδια ποσότητα αερίου με τα συμβατικά φρέατα.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ έχει συνταχθεί πριν από την εμφάνιση της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης μεγάλου όγκου. Για τον λόγο αυτό ορισμένες περιβαλλοντικές πτυχές δεν αντιμετωπίζονται πλήρως από την τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία του κοινού και απαιτεί τη δραστηριοποίηση της ΕΕ.

Διαφήμιση