Αρχική Ειδήσεις Σαρωτική νίκη για ένα «πληγωμένο ποτάμι»…τον Αχελώο

Σαρωτική νίκη για ένα «πληγωμένο ποτάμι»…τον Αχελώο

0
Διαφήμιση

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανατρέπει οριστικά τα έως σήμερα σχέδια για την εκτροπή του Αχελώου και δικαιώνει έτσι έναν συνεπή και υπομονετικό οικολογικό αγώνα 20 και πλέον ετών, για να σωθεί ο μεγάλος ποταμός από ένα «παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο και η χώρα από τη σπατάλη άγνωστων μέχρι σήμερα δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση ιστορικής σημασίας, που σφραγίζει με τρόπο καθοριστικό την προστασία του περιβάλλοντος τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας το ουσιαστικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης στις μέρες μας, αναφέρουν και υπογραμμίζουν πως η απόφαση 26/2014 της Ολομέλειας κάνει δεκτούς όλους τους λόγους που είχαν προβάλει οι οργανώσεις και οι φορείς που αντιτίθενται στην εκτροπή:

  1. Παραβίαση του αρθ. 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος
  2. Παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα
  3. Παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για τη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
  4. Παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τα είδη
  5. Παραβίαση της Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
  6. Με δεδομένες όλες αυτές τις παραβιάσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός του έργου αντιβαίνει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κρίση του ανώτατου δικαστηρίου θέτει πλέον σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και για τις αποφάσεις που ετοιμάζονται για νέο ‘πράσινο φως’ στα έργα εκτροπής, δηλαδή τα υπό έγκριση σχέδια διαχείρισης υδάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, τουλάχιστον για τις σχετικές με το έργο προβλέψεις.

Ανοίγει επίσης το κεφάλαιο της αποκατάστασης της περιοχής που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τις μέχρι σήμερα εργασίες, ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί από τα αντίστοιχα διαχειριστικά σχέδια υδάτων. Προκαλεί όμως και ερωτήματα και αγανάκτηση για την τεράστια οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τα έργα που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα. «Θα λογοδοτήσει κάποιος για τη σπατάλη δημόσιου χρήματος και το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα;» διερωτούνται.

Διαφήμιση