Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Παναμάς: μεταλλαγμένα κουνούπια κατά δάγκειου πυρετού

Παναμάς: μεταλλαγμένα κουνούπια κατά δάγκειου πυρετού

0
Διαφήμιση

Υπό την απειλή πανδημίας ο Παναμάς ετοιμάζεται να απελευθερώσει χιλιάδες γενετικά τροποποιημένα κουνούπια σε μια προσπάθεια να σταματήσει η διάδοση του ιού που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό.

 Ο δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός είναι μια από τις τροπικές ασθένειες που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όσον τον κόσμο και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστά μια “απειλή πανδημίας”. Εκτιμάται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη διατρέχει τον κίνδυνο να ασθενήσει.

Μολονότι ο ιός έχει εντοπιστεί ακόμη και στη Ρωσία, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ, οι υποτροπικές περιοχές όπως ο Παναμάς κινδυνεύουν περισσότερο από μια επιδημία, λόγω του κλίματός τους που ευνοεί την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Κυριότερος φορέας του ιού είναι ο αηδής ο αιγυπτιακός, γνωστότερος με την ονομασία “κουνούπι-τίγρης”.

Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια φέρουν γονίδια που σταματούν τον κύκλο αναπαραγωγής του κουνουπιού-τίγρη διαταράσσοντας την ικανότητα αναπαραγωγής του αρσενικού κουνουπιού. Οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών υγείας του Παναμά ελπίζουν ότι, απελευθερώνοντας ικανό αριθμό γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, οι απόγονοι των οποίων δεν μπορούν να επιβιώσουν, ο συνολικός πληθυσμός των κουνουπιών θα μειωθεί σημαντικά.

Τα κουνούπια θα απελευθερωθούν σε τρεις κοινότητες της επαρχίας Αράιχαν, 18 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης του Παναμά. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ενημερώθηκαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία τους διότι τα αρσενικά δεν τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, αλλά με νέκταρ.

Σύμφωνα με τον Νέστορ Σόσα, τον διευθυντή του ινστιτούτου υγείας που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την επιχείρηση αυτή, τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια δεν είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, όπως οι ψεκασμοί με τους οποίους συνήθως οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τον πληθυσμό των κουνουπιών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροTo κυνήγι κατά των λαθροϋλοτομιών εντείνει το ΥΠΕΚΑ
Επόμενο άρθροΣαρωτική νίκη για ένα «πληγωμένο ποτάμι»…τον Αχελώο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ