Αρχική Ειδήσεις Μόνο σε φωτογραφία κινδυνεύει να μείνει το λιοντάρι της Δυτικής Αφρικής

Μόνο σε φωτογραφία κινδυνεύει να μείνει το λιοντάρι της Δυτικής Αφρικής

0
Διαφήμιση

Μόνο 400 λιοντάρια της δυτικής Αφρικής συναντώνται σήμερα σε 17 χώρες και αυτός είναι ο συνολικός αριθμός του που σταδιακά μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε βαθμό που εκτιμάται ότι “θα ήταν πολύ εύκολο μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια να εξαφανιστούν μικροί, απομονωμένοι πληθυσμοί τους”. Τα λιοντάρια της δυτικής Αφρικής, που κάποτε αριθμούσαν δεκάδες χιλιάδες στην περιοχή, κινδυνεύουν με εξαφάνιση κυρίως εξαιτίας της συρρίκνωσης των βιοτόπων τους, σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Πάνθηρας».

Ένας άλλος λόγος που συντέλεσε στη μείωση του πληθυσμού τους είναι το γεγονός ότι οι κυνηγοί σκοτώνουν τα ζώα που αποτελούν την τροφή τους, ενώ οι κτηνοτρόφοι σκοτώνουν τα λιοντάρια επειδή τρέφονται με τα ζώα τους. Από τα 400 αυτά λιοντάρια μάλιστα, μόλις 250 βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ολοκληρωτική εξαφάνιση του είδους.

Οι προσπάθειες προστασίας τους σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από φτώχεια και πολιτική αστάθεια είναι περιορισμένες συγκριτικά με το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Αφρικής και ο πληθυσμός τους είναι περίπου 15 φορές μικρότερος από εκείνον της ανατολικής Αφρικής, συμπεραίνει η έρευνα. Το λιοντάρι της δυτικής Αφρικής – ή λιοντάρι της Σενεγάλης – διαφέρει γενετικά από τα υπόλοιπα αφρικανικά είδη.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here