Αρχική Ειδήσεις Κόντρα στην Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Κόντρα στην Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

0
Διαφήμιση

Σκληρή κόντρα και διαξιφισμοί σημάδεψαν την συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τον διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ και την πώληση του 66% των μετοχών του. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέρονται και τα δικαιώματα του Δημοσίου, ενώ αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας που θα φθάνει στο 34%. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η όλη διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει από τη ΔΕΗ η οποία θα κεφαλαιοποιήσει και το αντίτιμο της εκποίησης, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα ο ιδιώτης επενδυτής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ο ΑΔΜΗΕ είναι μόνο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και σημείωσε ότι πρώτος προγραμματικός στόχος θα είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με θαλάσσιο καλώδιο.

«Ο ιδιώτης επενδυτής είναι υποχρεωμένος να καταθέτει 10ετές πρόγραμμα που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο και το οποίο θα εγκρίνεται τόσο από τον Ευρωπαίο ρυθμιστή ενέργειας όσο και τη ΡΑΕ. Άρα, το όποιο επενδυτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να αλλάζει κατά βούληση. Όποιος και αν είναι ιδιοκτήτης μπορεί ο Ευρωπαίος ρυθμιστής να επιβάλει τις αναγκαίες επενδύσεις», επεσήμανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ. Ακόμα, διευκρίνισε ότι το 34% των μετοχών θα το διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο και δεν θα παραμείνει στη ΔΕΗ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να παραμείνει στο κράτος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας την ανάγκη η κυριότητα των δικτύων να παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ περαιτέρω αποσαφηνίσεις για τις δεσμεύσεις και τον έλεγχο του ιδιώτη επενδυτή ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, έκανε λόγο για ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκχώρηση εθνικής περιουσίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η εκποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι πιλότος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και προειδοποίησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους επενδυτές ότι όταν γίνει κυβέρνηση, θα ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. «Τελειώνετε με ένα νόμο ό,τι κτίσαμε ως χώρα σε 60 χρόνια. Εμείς σε μία εβδομάδα, με ένα νόμο θα καταργήσουμε και το μνημόνιο και αυτούς τους νόμους.

Προειδοποιούμε και εσάς και τους υποψήφιους κερδοσκόπους που θα ορμήσουν, ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα, θα χάσουν και τα ψίχουλα που θα βάλουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο ΑΔΜΗΕ είναι και θα παραμείνει δημόσια περιουσία, είναι θεμέλιο για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια της χώρας» υπογράμμισε.

Η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή, έκανε λόγο για μια ακόμα απαράδεκτη και σκανδαλώδη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, ξεπουλώντας τον ενεργειακό τομέα της χώρας και δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες σε κάθε τυχοδιώκτη.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ξεπουλά ένα τεράστιο ενεργειακό δίκτυο της χώρας που στοίχισε δεκάδες δισ. ευρώ και με μια μονοκονδυλιά τον παραδίδει σε ιδιώτες έναντι πενιχρού αντίτιμου. «Δεν βλέπετε τι γίνεται με τις διάφορες άλλες συμβάσεις του Δημοσίου που είχατε υπογράψει. Δεν βάλατε μυαλό» σημείωσε δηκτικά.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, δήλωσε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο στην απαράδεκτη πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, νομοθετώντας πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό σε τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, και έκανε λόγο για έλλειψη εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυριότητα των δικτύων θα πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο και δήλωσε αντίθετη στο να πάρει το 66% ιδιώτης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν οι δεσμεύσεις και ο έλεγχος του επενδυτή για την ανάπτυξη του προγράμματος και την ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών. Ακόμα, επεσήμανε ότι παραμένουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε θέματα που αφορούν τη διαφάνεια αλλά και διευκρινήσεις σχετικά με το πώς θα εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο έλεγχος των δικτύων από τη ΡΑΕ. «Οφείλουμε να πάμε σε μια νέα εποχή, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές μας κάτω όμως υπό προϋποθέσεις ώστε να υπάρχουν ελπίδες στο μέλλον. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε την στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, γι’ αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, λύνοντας και όχι δημιουργώντας προβλήματα. Με τη συζήτηση και με τους φορείς θα δοθεί η δυνατότητα και θα εκτιμηθεί και η ουσία του νομοσχεδίου για να μπορούμε να έχουμε τελική διαμορφωμένη άποψη», κατέληξε ο κ. Γκόκας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που έχει στόχο να εξασφαλιστούν τα μονοπώλια και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. «Είναι ένα ακόμη βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε, προσθέτοντας ότι «την τελευταία 5ετία οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων έφτασαν στο 50%».

Διαφήμιση