Αρχική Ειδήσεις Η στρατηγική για την βιοποικιλότητα σε διαβούλευση έως τις 20 Ιανουαρίου

Η στρατηγική για την βιοποικιλότητα σε διαβούλευση έως τις 20 Ιανουαρίου

0
Διαφήμιση

Φρένο στην υποβάθμιση των οικοσυστημάτων επιχειρεί να βάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος με την εκπόνηση φιλόδοξου 15ετούς σχεδίου για την βιοποικιλότητα, το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

«Σήμερα, 14 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εκπόνησης στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, η Ελλάδα που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, αποκτά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικών δράσεων» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. «Στόχος που τίθεται για τα επόμενα 15 χρόνια είναι η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημικών υπηρεσιών, από τις οποίες εξαρτιόμαστε», εξήγησε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, πρόκειται να ακολουθήσει η εισήγηση της Εθνικής Στρατηγικής στο υπουργικό Συμβούλιο, η υιοθέτηση και η έγκρισή της, βάσει του νόμου για την βιοποικιλότητα.

Από το ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι, με τις συγκεκριμένες εθνικές προτεραιότητες, η Ελλάδα ανταποκρίνεται ταυτόχρονα και στις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα, καθώς η διατήρηση του βιολογικού μας πλούτου αποτελεί όχι μόνο βασική υποχρέωσή της χώρας ως κράτος- μέλος της ΕΕ, αλλά και σημαντική συμβολή της στις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσπάθειες αποτροπής της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Ο κ. Μανιάτης, στη δήλωσή του, προσκαλεί όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων για τη διατήρηση και ορθολογική διαχείριση του βιολογικού μας πλούτου.

«Γιατί το φυσικό περιβάλλον και οι προστατευόμενες περιοχές μας αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό και τον καταλύτη για ένα νέο, αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η πατρίδα μας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, άμεσα θα αναρτηθεί και το πενταετές σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις παρατηρήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: biodiversity@prv.ypeka.gr .

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒρέθηκε ο χαμένος «κρίκος» μεταξύ ψαριού και τετράποδου
Επόμενο άρθροΚόντρα στην Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας