Αρχική Καταστροφές Κεφαλονιά: εκτιμήσεις ότι τα χειρότερα πέρασαν- αναλυτικά τα μέτρα στήριξης

Κεφαλονιά: εκτιμήσεις ότι τα χειρότερα πέρασαν- αναλυτικά τα μέτρα στήριξης

0
Διαφήμιση

Αύριο θα μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα οι σεισμολόγοι για το αν ο κύριος σεισμός ήταν αυτός των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή, ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν. Στο μεταξύ, σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

 Η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια, μάλιστα νωρίς το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις αρκετά μεγάλες σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4,6 – 4,3 και 4 βαθμών. Οι δύο πρώτες δονήσεις στις 5:12 και στις 7:00 ήταν ιδιαίτερα αισθητές με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν απότομα τον κόσμο. Την ίδια ώρα η αγωνία των κατοίκων εντείνεται εξαιτίας και των κακών καιρικών συνθηκών.

«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΕυθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία.

«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεσης της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων».

Ο καθηγητής Γεωλογίας υποστήριξε μάλιστα ότι θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 βαθμούς στην Κεφαλονιά «έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του ότι δεν θα ξεπεράσουν οι μετασεισμικές δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου,Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, την Τετάρτη θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 βαθμών της Κυριακής ήταν ο κύριος, όμως ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως είπε, όλα συνηγορούν στο ότι ήταν η κύρια δόνηση.

Ακόμα ένα πλοίο

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει και το δεύτερο πλοίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την φιλοξενία όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ήδη, στο «Superfast» φιλοξενούνται 500 με 600 άτομα, ενώ το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι χωρητικότητας 1.300 ατόμων.

Μέτρα για τους πληγέντες

Στο  μεταξύ, τηνάμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, είναι να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ζωή των κατοίκων στους φυσιολογικούς ρυθμούς και να υπάρξει άμεση προσφορά βοήθειας στους πληγέντες.

Μεταξύ των μέτρων που να υλοποιηθούν άμεσα είναι:

– Εκταμίευση του ποσού των100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκηςγια την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων.

– Παροχή οικονομικήςενίσχυσης των 100.000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ στον Δήμο Ιθάκηςγια τους άμεσα πληγέντες.

– Αποστολή200 κλινοσκεπασμάτωνστην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

– Πραγματοποίηση ελέγχου από τα αρμόδια κλιμάκια του ΟΣΚ, καθώς και της Γραμματείας Δημοσίων Έργων κατά προτεραιότητα στα σχολικά κτήρια, ώστε να λειτουργήσουν, με ασφάλεια, το ταχύτερο δυνατό.

Αναστολή για τρεις μήνεςτης υποχρέωσης πάσης φύσεωςκαταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισηςστην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.

Κατάργηση, για περίοδο ενός μήνα, της καταβολής των€5 για εξετάσειςστα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, αναφέρεται επίσης ότι από τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο “Ξενοκράτης” για το συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής φορέων. Επίσης, με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο “Σώστρατος” για τα υγειονομικά ιδρύματα της Κεφαλονιάς.

Διαφήμιση