Αρχική Καταστροφές ΗΠΑ: συνολικά 21 θάνατοι αποδίδονται στο πολικό ψύχος

ΗΠΑ: συνολικά 21 θάνατοι αποδίδονται στο πολικό ψύχος

0
Διαφήμιση

Ακόμα και στην Φλόριντα, αν και εξασθενημένο, έφτασε το σφοδρό χτύπημα της «πολικής δίνης», το οποίο έχει κοστίσει, συνολικά από το Σαββατοκύριακο, τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

 Ο συνδυασμός εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών με τους ανέμους έχει παγώσει τις ΗΠΑ, ερημώνοντας τους δρόμους και προκαλώντας κίνδυνο σοβαρού κρυοπαγήματος ακόμη και με έκθεση μερικών λεπτών σε ανοικτό χώρο.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωμένα καταγραφεί τουλάχιστον εννέα θάνατοι που σχετίζονται με την επέλαση του ψύχους όπως αναφέρει το Reuters. Αρκετοί από αυτούς είναι άστεγοι που δεν πήγαν στα καταφύγια που άνοιξαν.

Η απότομη βουτιά του υδράργυρου σε πολικά επίπεδα προβλέπεται ότι θα φτάσει την πτώση 14 με 19 βαθμών Κελσίου χαμηλότερα του συνηθισμένου από τα μεσοδυτικά μέχρι τα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ.

Το κρύο έχει επιβαρύνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε διάφορα σημεία. Προβλήματα καταγράφονται ακόμη και στις κατά κανόνα «παντός καιρού» αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες: Τρία δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων με προορισμό το Σικάγο κόλλησαν στις γραμμές εξαιτίας του πάγου, μένοντας ακινητοποιημένα τη νύχτα με 500 επιβάτες.

Το χθεσινό ρεκόρ Ηνωμένων Πολιτειών κατέχει το Εμπάρας της Μινεσότα με -37 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία το πρωί ήταν στους -15 C στο Σέντραλ Παρκ, όπου το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 1896 με -14,4 C. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε χθες τους -10 C στην μεγαλύτερη αμερικανική πόλη, η οποία λόγω των ανέμων έδινε την αίσθηση των -22 C.

Συνολικά, υπό το κράτος του κύματος πολικού ψύχους που μετακινείται προς ανατολάς, τουλάχιστον 49 αμερικανικές πόλεις έσπασαν το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας της 7ης Ιανουαρίου, ανάμεσά τους η Φιλαδέλφεια με -15,5 C και η Βαλτιμόρη με -16,1 C.

Νοτιότερα, στην Ατλάντα, όπου έκανε περισσότερο κρύο από ότι στο Ανκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, καταγράφηκε θερμοκρασία -14,4, σπάζοντας ένα ρεκόρ που χρονολογείται από το 1970.

Η υψηλότερη θερμοκρασία χθες ήταν -14 C στο Σικάγο (που γινόταν αισθητή ως -28 C και -7,7 C (που γινόταν αισθητή ως -12 C ) στο Νάσβιλ του Tενεσί.

Στο Μόντρεαλ , την Oττάβα και το Τορόντo, ακόμη και οι πιο σκληραγωγημένοι Καναδοί διαμαρτυρήθηκαν για το κρύο και τις διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρχές προειδοποιούσαν τον πληθυσμό ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις ριπές των ανέμων μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.

Το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά συνεχίζει να τουρτουρίζει στο έλεος του ιστορικού κύματος ψύχους σε τέτοιο βαθμό που η πολική αρκούδα του ζωολογικού κήπου του Σικάγο επέστρεψε στη φωλιά της.

Στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν χθες οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και 100 χρόνια, αλλά αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι μεσοδυτικές πολιτείες.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης: Πολική δίνη: ένα ακραίο φαινόμενο που μπορεί να γίνει συχνότερο λόγω κλιματικής αλλαγής

Διαφήμιση