Αρχική Ειδήσεις Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τους πιγκουίνους στην Αργεντινή

Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τους πιγκουίνους στην Αργεντινή

0
Διαφήμιση

Το 65% των νεοσσών πιγκουίνων πεθαίνουν κάθε χρόνο στην μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων στις ακτές της Αργεντινής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία έρευνας που εξελίσσεται επί 27 χρόνια.

 Το 40% πεθαίνει από ασιτία, ενώ το 7% των θανάτων αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, όμως οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία που προκάλεσε τον θάνατο του 43-50% των νεοσσών, σε μία διετία που χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το ποσοστό των θανάτων τείνει να ανεβαίνει ιδίως σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Τα μωρά πιγκουίνων που εκτίθενται σε βροχή, προτού προλάβουν να αναπτύξουν αδιάβροχα φτερά, βρέχονται και πεθαίνουν από υποθερμία.

Εκτός από τις καταιγίδες οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επίσης απειλούν τη ζωή τους καθώς δεν μπορούν να δροσιστούν στο νερό όπως οι μεγαλύτεροι πιγκουίνοι.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν χρονιές, κατά τις οποίες δεν θα επιβιώσει σχεδόν κανένας νεοσσός, εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει τις καταιγίδες εντονότερες και συχνότερες.

Μία δεύτερη έρευνα επικεντρώθηκε στους πιγκουίνους της Αδελίας, στην Ανταρκτική, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 13 χρόνια, μελετώντας το πώς επηρεάζονται από την αποκόλληση παγόβουνων. Παρατήρησαν ότι, όταν το 2001, δύο τεράστια παγόβουνα αποκολλήθηκαν και προσέγγισαν τις περιοχές, όπου οι πιγκουίνοι αναζητούν τροφή, περιόρισαν σημαντικά την πρόσβασή τους στα υποψήφια θηράματά τους, χωρίς όμως να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νεοσσών. Οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο τα μικρά των πιγκουίνων θα τα καταφέρουν εάν τέτοια συμβάντα γίνουν πιο συχνά στο μέλλον.

Διαφήμιση