Αρχική Ειδήσεις Η ατμομηχανή και το πρώτο ρομπότ στις ανακαλύψεις των αρχαίων;

Η ατμομηχανή και το πρώτο ρομπότ στις ανακαλύψεις των αρχαίων;

0
Διαφήμιση

Οι Έλληνες φέρονται να είχαν ανακαλύψει την ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από τον ατμό ήδη από τον 1ο αιώνα π.Χ και θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τον ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας οδηγώντας από την ελληνιστική εποχή στη βιομηχανική επανάσταση αν δε μεσολαβούσε λίγο μετά η Ρωμαϊκή κατάκτηση των Βαλκανίων. Ο ατμοστρόβιλος, δηλαδή ο πρόδρομος της ατμομηχανής είναι ένα από τα εκπληκτικά εκθέματα της κινητής Έκθεσης του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά που ολοκληρώθηκε στον εκθεσιακό χώρο της Αγιάς, στα Χανιά.

Σκοπός της κινητής έκθεσης όπως και του μουσείου είναι να αναδείξουν αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα πολύσπαστα και τα βαρούλκα, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους.

Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Απλά χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία.

Στην έκθεση είχε κανείς την ευκαιρία να ανακαλύψει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογία μας και να περιηγηθεί σε αυτή την εποχή που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν και να διαπιστώσει πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστάει ο Δυτικός πολιτισμός στους Έλληνες.

Ρολόγια, όργανα μέτρησης αποστάσεων, ηχητικοί συναγερμοί για εισόδους κτιρίων, υδραυλικά μουσικά όργανα, ξυπνητήρια, αυτόματα θέατρα – πρώιμοι κινηματογράφοι, αυτοκίνητες συσκευές που θυμίζουν ρομπότς, αυτοματοι κερματοδέκτες, υπολογιστές που στηρίζονται στο δυαδικό σύστημα και πολλές άλλες εφευρέσεις που ακόμα και σήμερα θα έκαναν τη ζωή μας πιο εύκολη – και οι περισσότερες την κάνουν.

Οι ανακατασκευές των εκατοντάδων αυτών εφευρέσεων από το μηχανολόγο μηχανικό Κώστα Κοτσανά, και το βιβλίο του μουσείου μας δίνουν μια γεύση από τις εφαρμογές των βασικότερων αρχών των θετικών επιστημών. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.kotsanas.com/index.php

 

 

 

 

Διαφήμιση