Αρχική Ειδήσεις Γάλα και φρούτα στα σχολεία προωθεί η Ε.Ε.

Γάλα και φρούτα στα σχολεία προωθεί η Ε.Ε.

0
Διαφήμιση

Εκστρατεία με σύνθημα «Τρέφομαι σωστά – αισθάνομαι καλά», ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτύχει την προώθηση της κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία των κρατών μελών της.

 Σε με μια εποχή κατά την οποία παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων από τα παιδιά, στόχος της Επιτροπής είναι να αντιμετωπιστεί η κακή διατροφή πιο αποτελεσματικά, να ενισχυθούν τα εκπαιδευτικά στοιχεία των προγραμμάτων και να συμβάλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στα μέτρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με την ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων αγροκτήματος αλλά και με τα ζητήματα σπατάλης των τροφίμων.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, το νέο καθεστώς θα λειτουργεί βάσει ενός κοινού νομικού και δημοσιονομικού πλαισίου, που θα επιφέρει βελτίωση και εξορθολογισμό των διοικητικών απαιτήσεων. Η ύπαρξη του ενιαίου αυτού πλαισίου θα περιορίσει τον διαχειριστικό και οργανωτικό φόρτο για τις εθνικές αρχές, τα σχολεία και τους προμηθευτές και θα καταστήσει το εγχείρημα πιο αποτελεσματικό. Η συμμετοχή στο καθεστώς θα είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν την ευελιξία να επιλέγουν τα προϊόντα που επιθυμούν να διανείμουν.

Όπως έχει ήδη προγραμματιστεί, βάσει της περυσινής συμφωνίας για τις μελλοντικές δαπάνες της ΕΕ, το νέο καθεστώς, εφόσον συμφωνηθεί, θα διαθέτει προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ ανά σχολικό έτος (150 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 80 εκατομμύρια ευρώ για γάλα). Πρόκειται για ποσό υψηλότερο σε σχέση με τα 197 εκατ. ευρώ (122 εκατ. ευρώ και 75 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) του προϋπολογισμού για το 2014.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι η κατανάλωση γάλακτος υποχωρεί και η κατανάλωση από τα παιδιά στρέφεται προς προϊόντα υψηλού βαθμού επεξεργασίας. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν πραγματικές πηγές ανησυχίας, καθώς το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σχεδόν το 1 στα 3 παιδιά μεταξύ 6 και 9 ετών στην ΕΕ ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η τάση αυτή ενισχύεται με υψηλούς ρυθμούς, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2008 ήταν 1 στα 4.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεντε μύθοι για την εξέλιξη του ανθρώπου και την βελτίωσή του
Επόμενο άρθροΜπλόκαρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το μονοπώλιο των σπόρων από τις πολυεθνικές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ