Αρχική Ειδήσεις Απόβλητα- Εκπομπές Ρύπων – Βιοποικιλότητα το τρίπτυχο της Ελληνικής Προεδρίας

Απόβλητα- Εκπομπές Ρύπων – Βιοποικιλότητα το τρίπτυχο της Ελληνικής Προεδρίας

0
Διαφήμιση

Η επίτευξη συμφωνίας για τη νομοθέτηση της μεταφοράς αποβλήτων, την ένταξη της αεροπλοΐας στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και τα ξενικά χωροκατακτητικά είδη θα αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα του Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Επίσης τόνισε ότι μια σημαντική προτεραιότητα της Προεδρίας θα αποτελέσει η προώθηση και ενδελεχής εξέταση των επιμέρους θεμάτων που υιοθετήθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πακέτο “Κλίμα-Ενέργεια στο πλαίσιο του 2030”, που είναι να εξασφαλιστεί:

  1. η προβλεψιμότητα και σιγουριά, στα Κράτη Μέλη και στους επενδυτές, μέχρι το 2030
  2. η λήψη κοινής (ευρωπαϊκής) θέσης για τις δεσμεύσεις μειώσεων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενόψει της παγκόσμιας συμφωνίας, που αναμένεται να επιτευχθεί στο Παρίσι το 2015 σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών,
  3. η ασφάλεια ενεργειακής προσφοράς μέσω της ανάπτυξης της ενεργειακής εξοικονόμησης και δικτύων υποδομής, καθώς και
  4. η ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα προωθήσουν την έρευνα και την καινοτομία.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελληνική προεδρία θα επιδιώξει την πρόοδο των ακόλουθων θεμάτων, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια:

  1. Πρόταση Κανονισμού για τις εκπομπές ναυτιλίας.
  2. Επικύρωση της τροποποίησης της Ντόχα (2η δεσμευτική περίοδος πρωτοκόλλου του Κυότο)
  3. Πακέτο για την ποιότητα του αέρα.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι στις 14-15 Μαϊου 2014, θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, με βασικό θέμα τη γαλάζια ανάπτυξη και επεσήμανε ότι η γαλάζια οικονομία στην ΕΕ προσφέρει δουλειά σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και συνεισφέρει με 500 δισεκατομμύρια € στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Ο στόχος είναι, μέχρι το 2020, να προσφέρει 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 600 δισεκατομμύρια € στην οικονομία.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, υπενθύμισε ότι:

  1.  Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν πράττει ότι πρέπει για να πετύχει τον παγκόσμιο στόχο περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2°C όπως αναφέρει η τελευταία (2013) έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το χάσμα εκπομπών.
  2.  Οι αναπτυσσόμενες χώρες παράγουν πάνω από το 60% των παγκόσμιων εκπομπών ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το 11%.
  3.  Η ΕΕ είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που έχει εντάξει στο συνολικό της προϋπολογισμό τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή δεσμευόμενη για την περίοδο 2014-2020 να διαθέσει το 20%, δηλαδή επενδύσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής ύψους 180 δις € για όλες τις τομεακές πολιτικές.
  4.  Σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου, κάθε χρόνο, χάνεται 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας. Αυτό στοιχίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 450 δις ετησίως.
  5.  1,5 δις ανθρώπων δεν έχουν ηλεκτρισμό και 2,5 δις στερούνται συνθήκες υγιεινής στην καθημερινή διαβίωσή τους.
Διαφήμιση