Αρχική Ειδήσεις 5 τρόποι για να καταστρέψετε μια τέλεια σχέση

5 τρόποι για να καταστρέψετε μια τέλεια σχέση

0
Διαφήμιση

Πριν αποκτήσουμε την αίσθηση της αγάπης είναι δύσκολο να δώσουμε μια αναλυτική εξήγηση για το πώς μπορεί μια τέλεια σχέση να αποτύχει. Οι θεωρίες που επικεντρώνονται στις άσχημες συμπεριφορές και στην έλλειψη επικοινωνίας εστιάζουν στα συμπτώματα και όχι στην ρίζα του προβλήματος που είναι ο μεγάλος φόβος της συναισθηματικής μοναξιάς.

Η διχόνοια είναι σχεδόν πάντα μια ασυνείδητη διαμαρτυρία που συμβαίνει στην προσπάθεια να έχει κάποιος έστω και με το ζόρι συναισθηματική σύνδεση. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα αυτής της κατάστασης

1  Η διάβρωση της σχέσης

Όταν η συναισθηματική «πείνα» γίνεται κανόνας, τα αρνητικά πρότυπα της κριτικής και της άμυνας βγαίνουν μπροστά και οι προοπτικές αλλάζουν. Ο εραστής μας γίνεται εχθρός και ο φίλος μας γίνεται ξένος. Η εμπιστοσύνη πεθαίνει και τότε ξεκινά η θλίψη
Από έρευνα σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπιστώθηκε πως η ποιότητα της θετικής υποστήριξης δηλαδή το να έχει ένας άνθρωπος αγαπηθεί και να είναι ικανός να έχει τον έλεγχο της ζωής του είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για μια υγιή σχέση .

2 Έντονα αρνητική κριτική 

Ποτέ δεν θέλουμε να ακούσουμε πως κάτι πάει λάθος με εμάς, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ειδικά αν αυτά τα λόγια προέρχονται από τον σύντροφο μας. Η κριτική από τον σύντροφο μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο μυαλό μας και μας ξυπνά υποσυνείδητες φοβίες εγκατάλειψης και μοναξιάς.
Σε εργασία της η ψυχολόγος Jill Hooley υποστήριξε πως ο αντίκτυπος της αρνητικής κριτικής μέσα σε μια σχέση μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη.
 

3 Απομάκρυνση

Όλοι υποχωρούν και κλείνονται στον εαυτό τους πολλές φορές όταν νιώθουν πληγωμένοι και προσβεβλημένοι, ή άπλα φοβούνται πως έχουν πει λάθος πράγματα. Είναι σαν να κάνεις μια παύση, να απομακρύνεσαι για λίγο προκειμένου να ξαναβρεις την ισορροπία σου. Όμως το να μένει κάποιος μόνος βλάπτει τη σχέση όταν γίνεται συνήθεια και τρόπος αντίδρασης στην παραμικρή δυσκολία.

Ένας από τους βασικούς κανόνες είναι πως κάθε απάντηση είναι καλύτερη από το τίποτα. Όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και αποκοβόμαστε απ τα συναισθήματα μας η σχέση μουδιάζει. Όταν ο χορευτής φεύγει από τη σκηνή, ο χορός παύει να υπάρχει.

4 Αδιέξοδο

Καθώς ο κύκλος της εχθρικής κριτικής εμφανίζεται όλο και πιο συχνά φτάνει στο σημείο να καθορίζει τελικά τη σχέση. Τα επεισόδια αυτά είναι τόσο καταστροφικά που υπερκαλύπτουν ακόμα και τις θετικές στιγμές που μπορεί να υπάρχουν στο ζευγάρι.

Και καθώς τα πράγματα για τους δυο δυσκολεύουν αρχίζει και η κριτική προς τρίτους ανθρώπους με σκοπό την ικανοποίηση και την επιβεβαίωση αυτού που εξαπολύει τις κατηγορίες, ή που έχει τα παράπονα και ασκεί συνεχώς την κριτική.
Οι ψυχολόγοι αναφέρονται σε αυτό σαν μια κλιμακωτή διαδικασία αρνητικής αξιολόγησης, όπου κάθε απάντηση δίνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Και οι δυο σε μια σχέση βρίσκονται σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε υπόδειξη και προσβολή προς το σύντροφο τους.

5 Η ξαφνικη διαλυση

Είναι γνωστό πως ο έντονος έρωτας είναι ικανός να ακρωτηριάσει μια σχέση. Και άλλα γεγονότα μπορεί να είναι καταστροφικά. Όταν δημιουργείται μια σχέση ανάγκης και ο σύντροφος χρειάζεται τον άλλον γιατί νιώθει φόβο ή ανασφάλεια. Ο σύντροφος δεν πρέπει να είναι ένα καταφύγιο αλλά ένας συνοδοιπόρος. 

Οι προσωπικές σχέσεις έχουν τεράστια δύναμη και αντίκτυπο πάνω στους ανθρώπους. Αν δεν αντιληφθούμε τον αντίκτυπο που έχουμε εμείς πάνω στον σύντροφό μας ή αυτός πάνω σε εμάς μπορεί χωρίς να το θέλουμε να τον πληγώσουμε άσχημα.

Διαφήμιση