Αρχική Ειδήσεις Ζητήματα ασφάλειας και αγωγών στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥΠΕΚΑ με τον...

Ζητήματα ασφάλειας και αγωγών στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥΠΕΚΑ με τον ευρωπαίο Επίτροπο

0
Διαφήμιση

Η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑP αλλά και γενικότερα ο γεωγραφικός ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη, ήταν τα σημεία αναφοράς του Ευρωπαίου Επιτρόπου για ζητήματα Ενέργειας στο πλαίσιο συνάντησης με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου.

 Ο κ. Έτινγκερ αναφέρθηκε ειδικότερα στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία που θα γίνει πραγματικότητα όπως είπε σε πέντε χρόνια (με τον αγωγό ΤΑΡ), στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία αλλά και στην προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου από τα Κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη με ενδιάμεσο σταθμό τη χώρα μας. Ο Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι ενεργειακές της διασυνδέσεις με άλλες χώρες της ΕΕ είναι περιορισμένες και τόνισε ότι στόχος της Κομισιόν είναι να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί η ημερήσια διάταξη και ότι βασικές προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης, η συγκράτηση ή και μείωση των τιμών της ενέργειας καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά «θέλουμε να προσελκύσουμε βιομηχανίες και όχι να τις διώξουμε». Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας αλλά και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Μανιάτης στάθηκε από την πλευρά του στην κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, στην προώθηση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και στις συζητήσεις για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από Κύπρο και Ισραήλ μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη που έχει ενταχθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος εξάλλου στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι στο επίκεντρο θα τεθεί το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από την άποψη του ενεργειακού κόστους, η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε κρίση, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και η υλοποίηση νέων ενεργειακών διασυνδέσεων με στόχο καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗλεκτροδότηση: ομάδες δράσης σε τοπικό επίπεδο θα παρεμβαίνουν για τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη
Επόμενο άρθροΠοδηλατογιορτή αυτή την Κυριακή στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ