Αρχική Ειδήσεις «Ζεστό χρήμα» 36 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας από Κομισιόν

«Ζεστό χρήμα» 36 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας από Κομισιόν

0
Διαφήμιση

Tη χορήγηση 36 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. για επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H Κομισιόν έκρινε ότι η στήριξη του δημοσίου σε επτά έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση και επέκταση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι σύμφωνη με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Τα έργα αυτά θα συμβάλουν στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω βελτίωσης της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Το συνολικό επενδυτικό κόστος των έργων ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα διατεθεί κυρίως για την επέκταση μιας γραμμής μεταφοράς 400 kV στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και για την κατασκευή ενός επιπλέον υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή.

Αυτό θα διευκολύνει την προβλεπόμενη πρόσθετη διασύνδεση με τη Βουλγαρία και θα συμβάλει στη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το αντίστοιχο σύστημα της Τουρκίας, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση της Ε.Ε. με την Ασία μέσω της Ελλάδας. Επιπλέον, η ενίσχυση θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός επιπλέον υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή της Πελοποννήσου, ο οποίος θα επιτρέψει την ένταξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο νέος υποσταθμός αποτελεί ένα από τα πιθανά σημεία σύνδεσης για μελλοντική επέκταση του συστήματος στην Κρήτη, η οποία επί του παρόντος δεν είναι διασυνδεδεμένη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, σε σχέση με τη σημερινή παραγωγή καυσίμων στο νησί από δαπανηρές μονάδες που λειτουργούν με ντίζελ.

Θα χρηματοδοτηθεί επίσης η εγκατάσταση υπόγειων καλωδίων για την κάλυψη αναγκών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πολύ τουριστικές περιοχές, όπως το Ηράκλειο. Τα έργα θα εγγυώνται την ασφάλεια και αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των περιοχών αυτών, επιλύνοντας με τον τρόπο αυτό τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τις περιόδους αιχμής.

Διαφήμιση