Αρχική Ειδήσεις Η μητέρα φύση στα καλύτερά της

Η μητέρα φύση στα καλύτερά της

0
p01n970l
Διαφήμιση

Ένας αφρός ομίχλης στο Grand Canyon

Ελάχιστα αξιοθέατα δελεάζουν τους ταξιδιώτες όπως η Μητέρα Φύση. Με θεματικά πετρώματα και άφθονο φως, μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει φτιάξει ο άνθρωπος.
Το Grand Canyon – ένα εντυπωσιακό θέαμα για κάθε ημέρα – προσέλκησε περισσότερο ενδιαφέρον στις 29 Νοεμβρίου, όταν ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο γεμίσε ξαφνικά το φαράγγι με πυκνή ομίχλη: ένα φαινόμενο που συνήθως συμβαίνει μια φορά την δεκαετία, σύμφωνα με  το National Park Service. Το φαινόμενο ονομάζεται αντιστροφή και προκαλέιται από τον κρύο αέρα ο οποίος παγιδευεται στο φαράγγι από ένα «καπάκι» θερμού αέρα. Ο θερμός αέρας ανεβαίνει, ενώ η υγρασία του κρύου αέρα δημιουργεί ένα πυκνό στρώμα ομίχλης. (National Park Service)

Τα νερά του Σίδνεϊ βάφονται κατακόκκινα

Νομίζετε ότι μοιάζει με μια σκηνή από την ταινία Jaws, όπου αιμοδιψείς καρχαρίες λυμαίνονται τα νερά παραλιών γεμάτες από κόσμο; 
Σκεφτείτε ξανά. Το κατακόκκινο χρώμα είναι μια κόκκινη παλίρροια , ή φυκια , που φωτογραφήθηκαν στο Σίδνεϊ το 2012 . Αυτό το οπτικό φαινόμενο συμβαίνει όταν τα φύκια – τα οποίο περιέχουν κόκκινες χρωστικές ουσίες – συσσωρεύονται ταχύτατα σε παράκτια ύδατα, λόγω της υψηλής θερμόκρασίας στο νερό των ωκεανών, της χαμηλής αλατότητας , των ήρεμων θαλλασών και των περιόδοων βροχής που ακολουθούν τις ηλιόλουστες ημέρες. Μερικές κόκκινες παλιρροιες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Clovelly Beach, μπορεί να είναι επιβλαβείς, επειδή καταστρέφουν το οξυγόνο στο νερό και παράγουν τοξίνες. Στη διάρκεια τέτοιων γεγονότων, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν για ενημερώσεις σχετικές με το κλείσιμο της παραλίας και να τις λάβουν σοβαρά υπόψη. ( William West / AFP / Getty )

 p01n96q3

Σύννεφα με μορφή μαστού στην Αριζόνα

Ξεχάστε τους ουρανοξύστες – για τους φυσιολατρικές ταξιδιώτες, ο ουρανός είναι πραγματικά το όριο και ένας απογευματινός ουρανός με σύννεφα που μοιάζουν με παχύ στρώμα από βαμβάκι προσελκύοουν του ενδιαφέον οποιαδήποτε ημέρα. Τα σύννεφα Mammatus είναι σχηματισμοί που συνήθως κρέμονται στο κάτω μέρος καταιγιδοφόρων σύννεφων και μοιάζουν με αυτό που σημαίνει και το λατινικό όνομά τους (mamma σημαίνει “μαστοί” ή “στήθος”). Οι μετεωρολόγοι ακόμη δεν γνωρίζουν με ακρίβεια από τι προκαλείται αυτός ο καπνός, αλλά είναι συνήθως προάγγελος των σφοδρών καταιγίδων, όπως αυτές απεικονίστηκαν στο Εθνικό Πάρκο Saguaro της Αριζόνα το 2008. (Universal Images Group / Getty )

p01n96p3

Σφοδρές καταιγίδες στις Us Great Plains

Ενώ οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα έτρεχαν προς την αντίθετη πλευρά στην θέας μια ισχυρής καιτίδας, κάποιοι ατόμητοι κυνηγοί καταιγίδων μερικές φορές ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό να αντικρίσουν τις επικίνδυνες αυτές κατιαγίδες. Καταιγίδες όπως αυτή που απεικονίζεται, οι οποίες μαινόταν σε ολόκληρη την Μοντάνα τον Δεκέμβριο του 2010, είναι αποτελέσματα εκτροπης του ανέμου μέσα σε καταιγίδες και μπορούν να παράγουν ισχυρό χαλάζι, ισχυρούς ανέμους μεγάλης ταχύτητας, δυνατή βροχή, επικίνδυνες αστραπές, ακόμη και ανεμοστρόβιλους. Βρίσκονται συνήθως στις US Great Plains, συνμπεριλαμβανομένων και των πολιτείών όπως Κάνσας, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Οκλαχόμα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ. ( Sean Heavey / Barcroft Media / Getty )

p01n97gb

Ηφαιστειακή αστραπή στη Χιλή

Τι συμβαίνει όταν παίρνουμε δύο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα-ηφαίστεια και αστραπές-και τα βάζουμε μαζί; Ένα από τα πιο εντυπωσικά και επιίνδυνα φαινόμενα της φύσης. Ηφαιστειακή αστραπή-που χτυπά κατά την διάρκεια ή λίγο μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη- εμφανίζεται όταν τα συντρίμμια από μια έκρηξη αντιδρουν με επιβαρύνσεις στην ατμόσφαιρα. Αν και σπάνιο, ηφαιστειακή αστραπή έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου Puyehue της Νότιας Χιλής το 2011 ( φωτογραφία), στην Αλάσκα, στο Όρος Augustine το 2006, στο Eyjafjallajökull της Ισλανδίας το 2010 και στο Sakurajima της Ιαπωνίας το 2013. Το φαινόμενο είναι εμφανώς δύσκολο να προβλεφθει και το να το δει κανείς, έστω και μία φορά, είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής.( Claudio Santana / AFP /Getty )

p01n96m9

Φωτεινός Ισλανδικός ουρανός

Μερικά από τα καλύτερα θεάματα φωτός στη Γη, λαμβάνουν χώρα εκατοντάδες μίλια μακριά από φωτεινές πόλεις του κόσμου. Το ζωηρόχρωμο Aurora Borealis, επίσης γνωστό ως Βόρειο Σέλας, εμφανίζεται κοντά στο μαγνητικό βόρειο πόλο. Μια πολύπλοκη αντίδραση προκαλεί την σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας λαμπερές ραβδώσεις φωτός που χορεύουν στον έναστρο ουρανό. Οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαμβάνουν το θέαμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου εώς και τα τέλη Μαρτίου ( όταν ο ουρανός είναι πιο σκούρος για περισότερη ώρα ) σε χώρες όπως η Γροιλανδία και η Ισλανδία ( φωτογραφία), καθώς και στον βόρειο Καναδά, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Αλάσκα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξαιρετική ηλιακή δραστηριότητα έγινε το 2013, η καλύτερη χρονιά σε μια δεκαετία για να δείτε το Βόρειο Σέλας, με την ηλιακή δραστηριότητα να φτάνει στην κορύφωσή της τον Δεκέμβριο. ( Jonina G Oskarsdottir / Barcroft Media / Getty )

 p01n96lc

Διπλό ουράνιο τόξο στο Νιαγάρα

Έχουμε όλοι δει ουράνια τόξα, αυτές τις εκθαμβωτικές καμάρες χρώματος που σχηματίζονται όταν το ηλιακό φως αντανακλάται στο εσωτερικό των σταγονιδίων νερού που αιωρούνται στον αέρα. Αυτό που είναι πιο σπάνιο-και μπορούμε να πούμε, διπλά εκθαμβωτικό- είναι τα διπλά ουράνια τόξα, όπως αυτό που εκτείνεται πάμω από τον ποταμό Νιαγάρα. Διπλά ουράνια τόξα σχηματίζονται όταν το ηλιακό φως αντανακλάται δύο φορές μέσα σε σταγονίδια νερού και όχι μια φορά, λόγω της γωνία στην οποία το φως εισέρχεται στο νερό της βροχής και διαθλάται. Τα χρώματα του δεύτερου ουράνιου τόξου είναι ανεστραμμένα, με το κόκκινο εσωτερικά και το βιολετί εξωτερικά. Τα διπλά ουράνια τόξα δεν είναι τόσο σπάνια-πολλές φορές το δεύτερο ουράνιο τόξο είναι απλά πάρα πολύ αμυδρό για τα περισσότερα μάτια. Η καλύτερη στιγμή για να λάβει χώρα το φαινόμενο αυτό είναι όταν ο αέρας είναι γεμάτος με ομίχλη-είτε αμέσως μετά από μια βροχόπτωση είτε κοντά σε έναν καταρράκτη-νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος είναι χαμηλότερα στον ουρανό. ( Don Emmert / AFP / Getty )

p01n96jl

Μαγευτικοί βραχώδης στήλοι στη Σκωτία

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δεν ήταν οι μόνοι που διακρίθηκαν στην επιβλητική αρχιτεκτονική. Η ίδια η φύση προσφέρει ένα θέαμα στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τα γραφικά Cliffs Staffa της Σκωτίας (φωτογραφία), όπου υψώνονται μεγαλόπρεπα υφαιστιογενείς βράχοι σε μορφή στηλών πάνω από την Βόρεια Θάλασσα. Αυτό το σκληρό, πυκνό, σκούρο ηφαιστειακό πέτρωμα μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Giant Causeway στην Ιρλανδία και Devils Tower στην αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ. Δημιουργείται, όταν παχύ, ζεστό στρώμα λάβας κρυώσει γρήγορα, δημιουργώντας συσπάσεις οι οποίες κάνουν την λάβα να σπάσει σε στήλες και φαίνεται να είναι φτιαγμένες από τον άνθρωπο. (UIG / Getty Images).

 

Πηγή: bbc.com

Διαφήμιση