Αρχική Ειδήσεις Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία

0
Διαφήμιση

O Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ πραγματοποιεί το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού και ημερίδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Βεργίνα του Δήμου Βέροιας, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, είναι το αποτέλεσμα χρόνιας προσπάθειας επιχειρηματιών στο χώρο του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, να οργανωθούν και να προβάλουν ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού.

Δημιουργήθηκαν Ενώσεις σε αρκετές περιφέρειες, όπως η Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτη, με συνδετικό κρίκο τον ΣΕΑΓΕ.

Στη διαδρομή αυτή, που στηρίχτηκε αποκλειστικά σε δικούς μας πόρους, διαπιστώσαμε το κενό που υπάρχει στο χώρο της επίσημης πολιτικής στη χώρα μας, καθώς και την παντελή έλλειψη ποιοτικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα πρέπει να χαρακτηρίζεται κάθε μονάδα.

Πριν δύο χρόνια, στην προσπάθειά μας να συνδεθούμε με την Ευρώπη και να λάβουμε υπ’ όψιν τα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, γίναμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου EuroGites και σήμερα εκπροσωπούμεθα στο Δ.Σ. με το μέλος μας κ. Πάνο Πούλο, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου.

Για μας ο τουρισμός υπαίθρου και αγροτουρισμός ενισχύει τον κοινωνικό ιστό με τη συνέργια και συνεργασία πολλών μικρών διαφορετικών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, που όλες μαζί δημιουργούν μια ενότητα, ένα προϊόν και προβάλλουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Είναι παραδοσιακοί ξενώνες, αγροκτήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία, μικρά επισκέψιμα ελαιουργεία, χώροι μεταποίησης, φούρνοι, τυροκομεία, χώροι πώλησης με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, τεχνήματα, χώροι τέχνης και πολιτισμού.

Είναι η ήπια εναλλακτική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, που έχει ως στόχο:

· Να γνωρίσει ο επισκέπτης τον αγροτικό χώρο, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

· Να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση καθώς και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει, να ψυχαγωγηθεί και να νοιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης, της πληροφόρησης και της ανακάλυψης.

· Να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Διαφήμιση