Αρχική Ειδήσεις Στους υπόλοιπους καταναλωτές το κόστος ηλεκτροδότησης ευπαθών νοικοκυριών- 50 λεπτά χρέωση υπέρ...

Στους υπόλοιπους καταναλωτές το κόστος ηλεκτροδότησης ευπαθών νοικοκυριών- 50 λεπτά χρέωση υπέρ αδυνάτων

0
Διαφήμιση

Με επιβάρυνση υπέρ αδυνάτων που θα ανέρχεται στα 50 λεπτά και θα επιβάλλεται στους υπόλοιπους καταναλωτές, θα καλύπτεται το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ των πολιτών που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

 Σύμφωνα με τον υπουργό προωθείται η δημιουργία ειδικής κατηγορίας στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπου θα ενταχθούν μερικές χιλιάδες οικογένειες που είναι γραμμένες στα κοινωνικά συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας και που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους.

Επίσης, το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα δεν θα καλύψει το κράτος ή οι Δήμοι ή πολύ περισσότερο η Επιχείρηση, αλλά οι υπόλοιποι πολίτες που είναι σε θέση να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τους πολίτες που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα θα πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές με την επιβάρυνση να ανέρχεται σε 50 λεπτά ετησίως ως χρέωση υπέρ αδυνάτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ερωτηθείς για εκείνους που έχουν διακοπή ρεύματος αλλά δεν είναι ενταγμένοι στα κοινωνικά συσσίτια, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι για την κατηγορία αυτή ισχύει η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι, πριν αποφασιστεί η μετακύληση του κόστους ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικά καταναλωτών στους υπόλοιπους μερίδα δημάρχων είχε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος, ενώ άλλοι δήμαρχοι είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση ή ότι πρόκειται για λαϊκισμό.

Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης είχε τονίσει ότι πρόκειται για το «αίσχιστο είδος φιλανθρωπίας» και είχε υποστηρίξει ότι «αντί για ελεημοσύνη πρέπει να βοηθήσουμε ώστε οι άνθρωποι να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Μανιάτης είχε κάνει λόγο για επιχείρηση επανασύνδεσης του ρεύματος σε 10.000 – 15.000 πολίτες έως τα Χριστούγεννα.

Ανακοίνωση ΔΕΗ

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας ευπαθών ομάδων με στόχο την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή τους – τα οποία αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου – η ΔΕΗ ΑΕ απέστειλε χθες ενημερωτική επιστολή στους Προέδρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της ΚΕΔΕ, κκ Ι. Σγουρό και Κ. Ασκούνη, προκειμένου να συσταθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι κατά τόπους επιτροπές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και των Κοινωνικών Δομών των Περιφερειών και των Δήμων.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ απέστειλε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατάσταση στην οποία περιλαμβάνονται οι κατά τόπους εκπρόσωποι της και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς επίσης και οι κατά τόπους εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα ζήτησε, από τους δύο ανωτέρω Προέδρους την κατά το ταχύτερο δυνατό αποστολή:

· στοιχείων για τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Δομών των Περιφερειών και των Δήμων και

· των καταστάσεων συμπληρωμένων με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές των Περιφερειών και των Δήμων και στους οποίους είχε γίνει διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας τους, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η επανασύνδεση τους.

Για την απρόσκοπτη και ταχύτερη λειτουργία των Επιτροπών και για τις άμεσες ενέργειες της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ οι προαναφερόμενες καταστάσεις των πολιτών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τηλέφωνα επικοινωνίας, αριθμό παροχής ή αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος.

Στην ίδια επιστολή η ΔΕΗ προτείνει όπως οι Επιτροπές συνεδριάζουν στα κατά τόπους Καταστήματα της άμεσα με την παραλαβή των σχετικών καταλόγων.

Διαφήμιση