Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΣΠΕΦ: Παντού οι υπερημερίες μειώνονται με εξαίρεση τις ΑΠΕ στο ηπειρωτικό σύστημα

ΣΠΕΦ: Παντού οι υπερημερίες μειώνονται με εξαίρεση τις ΑΠΕ στο ηπειρωτικό σύστημα

0
Διαφήμιση

Με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Κ. Μαθιουδάκη και τον Διευθυντή Γραφείου του Υφυπουργού Ενέργειας κο Ν. Μενδρινό συναντήθηκε κλιμάκιο των παραγωγών αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του ΣΠΕΦ και τέσσερις ακόμα ανεξάρτητους παραγωγούς εκπρόσωποι, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίαςς που πραγματοποίησαν πρόσφατα έξω από το κτίριο του ΥΠΕΚΑ για τους επτά μήνες απλήρωτων επαγγελματιών ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά του ηπειρωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών ΣΠΕΦ:

Οι από 30/10/13 δεσμεύσεις του Υφυπουργού για τις πληρωμές δηλαδή αποπληρωμή της παραγωγής Απριλίου – Μαΐου εντός του 2013 και κατά πιθανότητα 90% και του Ιουνίου δεν φαίνεται να υλοποιούνται. Εκτιμάται ότι με την πολυαναμενόμενη επιστροφή ΦΠΑ των 80 εκατ. ευρώ θα κλείσει ο Απρίλιος και θα καταβληθεί και ο μισός Μάιος. Η επιστροφή αυτή υπολογίζεται να εκταμιευθεί στις 20 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ.

Ο περαιτέρω λόγος αστοχίας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις πληρωμές συνίσταται στην αδράνεια παύσης των συμψηφισμών που αφορούν τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Συγκεκριμένα σε όρους χρημάτων το 1/3 των δικαιούχων πληρωμές από το λογαριασμό ΑΠΕ πληρώνεται με καθυστέρηση λιγότερη από 2 μήνες έως και καθόλου (ΜΔΝ, οικιακά Φ/Β, που αφορούν συνολικά περίπου 500 εκατ. ετησίως ήτοι 40 εκατ. μηνιαίως) ενώ τα υπόλοιπα 2/3 (παραγωγοί ΑΠΕ ηπειρωτικού συστήματος αφορούν περίπου 1,1 δις ευρώ ετησίως) πληρώνονται ασύμμετρα στους 7 – 8 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την σταθεροποιημένη εδώ και καιρό λογιστική εικόνα του λογαριασμού ΑΠΕ, η σύμμετρη υπερημερία για όλους όσους πληρώνονται από αυτόν είναι 114 ημέρες.

Υπό το ανωτέρω πλαίσιο συζητήθηκαν οι ευθύνες της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ ως εκ του νόμου αποκλειστικού διαχειριστή του λογαριασμού ΑΠΕ για την ανισοκατανομή και διακριτή μεταχείριση που προκαλούν μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ πανελλαδικά οι παράνομοι συμψηφισμοί μεταξύ ΔΕΗ – Διαχειριστών – ΛΑΓΗΕ.

Είναι μάλιστα τέτοια η καταστροφή που προκαλεί η μονομερής εκτόξευση των υπερημεριών των παραγωγών ΑΠΕ του ηπειρωτικού, που έχουν ζητηθεί μαζικές νομικές ενέργειες κατά της ζημιογόνου απραξίας της διοίκησης του Λειτουργού στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου και των Κωδίκων.

Τέλος έντονος προβληματισμός εκφράστηκε και για τις τακτές ροές του λογαριασμού από ΗΕΠ και ΕΤΜΕΑΡ που ενώ λογιστικά κινούνται σε ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως δεν συνάδουν με την αδυναμία του Λειτουργού να εξυπηρετήσει μικρότερα υπόλοιπα πληρωμών.

Όποια ανεισποραξιμότητα λογαριασμών και αν υπάρχει από την λιανική, οι καταναλωτές σε κάθε περίπτωση τακτοποιούν συμμέτρως τα σκέλη των λογαριασμών τους και συνεπώς δεν μπορεί εκ της λογικής να ερμηνευθεί η συγκέντρωση του προβλήματος μόνο στις ΑΠΕ.

Ο ΣΠΕΦ ευχαριστεί τους παραγωγούς που παραστάθηκαν στον κοινό αυτό αγώνα και θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες, επαφές και δράσεις του σχετικά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠάνω από 23.000 αιτήσεις για εργασία στον ΟΤΕ
Επόμενο άρθροΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Ιαματικά Φθιώτιδας και Ακίνητα στην αντζέντα του ΤΑΙΠΕΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ