Αρχική Ειδήσεις Σε διαβούλευση το ν/σ για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας- ανοίγει η...

Σε διαβούλευση το ν/σ για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας- ανοίγει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

0
Διαφήμιση

Από τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, ξεκινά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το σχετικό σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20/12.

 Το νομοσχέδιο σκοπεύει στη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων για την πώληση του ΑΔΜΗΕ θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το τέλος Ιουνίου 2014.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, ποσοστό 66% του ΑΔΜΗΕ,  που σήμερα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ, θα διατεθεί σε ιδιώτες. Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 34%, μέσω φορέα ή εταιρείας διαφορετικής από τη ΔΕΗ ή άλλης που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το εν λόγω ποσοστό του εξασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Α.Ε.

Το τίμημα για το 34% των μετοχών θα εξαρτηθεί από το ποσό που θα καταβάλλει ο ιδιώτης για το 66% και θα μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές κάθε είδους της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (φόροι, τέλη ακόμα και μελλοντικές απαιτήσεις κλπ).

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της ενσωματωμένης περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα προκηρυχθεί αμέσως μετά την  ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την εξαγορά του έχει εκδηλώσει η εταιρεία TERNA, που είναι ο αντίστοιχος Διαχειριστής στην Ιταλία, μία κινεζική εταιρεία κ.λπ.

Αντιδράσεις

Σχετικά με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανακοίνωσε:

«Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της απόφασής της στην Εθνική Ασφάλεια, την Ελληνική Οικονομία και την Κοινωνική Συνοχή, η συγκυβέρνηση βιάζεται να ξεπουλήσει τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ήδη, το σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στη Βουλή και όπως φαίνεται, θέλουν να κλείσουν το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Όμως ακόμα και μια κυβέρνηση, όπως αυτή που θα μείνει και ως η κυβέρνηση των «Προεδρικών Διαταγμάτων», δεν μπορεί να μεταχειρίζεται την πώληση μιας βασικής και κρίσιμης , για την Εθνική Ασφάλεια και την Οικονομία, υποδομής όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς, σαν …αγορανομική διάταξη! Η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ όταν είναι γνωστό ότι στις περισσότερες χώρες τα Δίκτυα Μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας είναι υπό δημόσιο έλεγχο».

Διαφήμιση