Αρχική Ειδήσεις Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: επιστήμονας αποτυπώνει το κλίμα που επικρατούσε στον φανταστικό...

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: επιστήμονας αποτυπώνει το κλίμα που επικρατούσε στον φανταστικό κόσμο του Τόλκιν

0
Διαφήμιση

Πηγή έμπνευσης για έναν ερευνητή από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αποτέλεσε «ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και το κλίμα της γης που περιγράφεται στην τριλογία του Τόλκιν. Ο επιστήμονας χρησιμοποίησε τον υπερ-υπολογιστή του όχι για να προβλέψει το κλίμα της Γης για τα επόμενα χρόνια αλλά για να χαρτογραφήσει το κλίμα του φανταστικού κόσμου.

 Για να αναπαράγει το κλίμα της Μέσης Γης ο κλιματολόγος Dan Lunt σάρωσε τους λεπτομερείς χάρτες του Τόλκιν και τους υπέβαλε για επεξεργασία στον υπερ-υπολογιστή του πανεπιστημίου. «Για να λειτουργήσει ένα μοντέλο το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας χάρτης με τις ηπείρους και το ύψος των βουνών», δήλωσε ο Δρ. Lunt.

Αφού συνέλεξε αυτά τα δεδομένα, τα μηχανήματα του Ερευνητικού Κέντρου Προηγμένης Υπολογιστικής χαρτογράφησαν τα καιρικά μοτίβα του Ρόχαν, του Μίρκγουντ και των υπόλοιπων περιοχών του φανταστικού κόσμου του Τόλκιν. Βάσει της ανάλυσης του ερευνητή, το κλίμα στο Όρος Ντουμ, μοιάζει με αυτό του Λος Άντζελες. Είναι δηλαδή θερμό, ενώ η ηφαιστειακή στάχτη παράγει ένα αποτέλεσμα που θυμίζει το νέφος της μεγαλούπολης των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά στο Σάιρ, την ήρεμη γειτονιά των Φρόντο και Μπίλμπο Μπάγκινς, οι κλιματικές συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στο Λίνκολνσαϊρ και το Λεϊσεστερσάιρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, το κλίμα του Σάιρ είναι παρόμοιο με αυτό της πόλης Ντούνεντιν στη Νέα Ζηλανδία, κάτι που σημαίνει πως ο σκηνοθέτης της ομώνυμης ταινίας δεν επέλεξε τις σωστές τοποθεσίες για τα γυρίσματα. «Ήταν λάθος να κάνουν τα γυρίσματα στο Βόρειο Νησί. Έπρεπε να τα είχαν κάνει στο Νότιο Νησί», σχολίασε ο επιστήμονας.

Επιπλέον, ο Δρ. Lunt εκτιμά πως, αν το σκηνικό δεν μεταβαλλόταν από τους δράκους, τους μάγους και από τα ορκ, το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Γης κανονικά θα ήταν καλυμμένο από πυκνό δάσος.

Αντιθέτως, το κλίμα της Μόρντορ (Μαύρη Χώρα) είναι αφιλόξενο, θερμό και ξηρό με ελάχιστη βλάστηση.

Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν τη μεταβολή των θερμοκρασιών λόγω της απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Ο Δρ. Lunt, που έκανε την προσομοίωση στον ελεύθερο χρόνο του, δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Διαφήμιση