Αρχική Ειδήσεις ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΤΕ: Ένα “ζωντανό” μουσείο υποδέχεται δωρεάν μικρούς και μεγάλους

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΤΕ: Ένα “ζωντανό” μουσείο υποδέχεται δωρεάν μικρούς και μεγάλους

0
MG 1746
Διαφήμιση

H επικοινωνία μέσω ΟΤΕ δεν είναι μόνον τηλεφωνία, διαδίκτυο ή τηλεόραση. Είναι επίσης, γνώση και πολιτισμός μέσα από ένα «ζωντανό» μουσείο, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, που ανοίγει της πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, προσφέροντας πλήθος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων-πραγματική απόλαυση για μαθητές, γονείς και δασκάλους. Στόχος είναι να ανακαλύψουν οι επισκέπτες την τεχνολογία των επικοινωνιών και την εξέλιξή της στο χρόνο, με βιωματικούς τρόπους προσέγγισης όπως: διαδραστικότητα, αφήγηση, παιχνίδια επίλυσης γρίφων, δραματοποίηση πείραμα και εικαστική δημιουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου προσφέρονται από τον ΟΤΕ δωρεάν και ως εκ τούτου αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γονείς, παιδιά και σχολεία, να αποκτήσουν τελείως ανέξοδα, μια πολύτιμη γνωσιακή εμπειρία.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου είναι διάρκειας 1.30 ώρας και έχουν ως εξής:

Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα για μαθητές Δ’ Δημοτικού έως Β’ Γυμνασίου

Απευθύνονται σε μαθητές 8 – 10 ετών & 11 – 13 ετών. Έναυσμα, το υλικό των σχολικών εγχειριδίων που σχετίζεται με τη θεματολογία του Μουσείου -ενέργεια, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες. Οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά στην αφήγηση της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών και ανακαλύπτουν την ιστορία των τηλεπικοινωνιών εξερευνώντας, παίζοντας, κάνοντας πειράματα, περνώντας ευχάριστα. Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξετυλίγεται στο μουσειακό χώρο, όπου οι μικροί επισκέπτες συγκρίνουν το χθες με το σήμερα, αναπτύσσοντας δεξιότητες και εμπλέκονται σε εκπαιδευτικά παιχνίδια -δραματοποίηση, θεατρικό παιχνίδι κ.α.- αποκτώντας αυτοπεποίθηση, ενώ διασκεδάζουν. Στο δεύτερο μέρος, οι μαθητές γίνονται ερευνητές εργαστηρίου, μπαίνουν στο κλίμα, φορώντας τα ειδικά γυαλιά και ρουχισμό εργαστηρίου και πειραματίζονται. Οι εμπειρίες τους και τα αποτελέσματα των πειραμάτων καταγράφονται στην κάρτα του ερευνητή.

Επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή Siemens έτος κατασκευής 1936

Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα για παιδιά 7-12 ετών με τους γονείς τους. 

Τέσσερα Σαββατοκύριακα το χρόνο, το πρόγραμμα για γονείς με παιδιά, γίνεται με τη μεσολάβηση Ψυχολόγου, Μουσειοπαιδαγωγού και Εικαστικού. Οι γονείς λαμβάνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν, βελτιώνοντας έτσι την επικοινωνία με τα παιδιά τους. Τα παιδιά συμμετέχουν διασκεδάζοντας με μεθόδους ενεργητικής μάθησης. Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, παιδιά και γονείς δημιουργούν μαζί ένα έργο τέχνης, το οποίο γίνεται η αφορμή να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να απολαύσουν το χρόνο μαζί και να έρθουν πιο κοντά.
Θεματολογία:
 

Α) 8-19/01/2014      Μαθησιακές Δυσκολίες- έγκαιρη αναγνώριση, αντιμετώπιση από την οικογένεια.

Β) 22-23/03/2014    Εφηβεία- διαχείριση συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια. Πως δεν χάνουμε την επικοινωνία με το παιδί μας στην εφηβεία.

Γ) 17-18/05/2014    Εορτασμός  Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων-ICOM. Σχεδιασμός μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων, σε συσχέτιση με την εκάστοτε θεματολογία του ICOM.
 

  εσωτερική αίθουσα Τηλεφωνικός Θάλαμος 1930

 Βιωματικό Εικαστικό Εργαστήριο με θέμα τις τηλεπικοινωνίες για μαθητές Νηπιαγωγείου & Α’ έως Δ’ Δημοτικού 

 Τα παιδιά παίζουν επιτραπέζια, τα οποία φτιάχνουν ομαδικά με την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών, σκιτσάρουν κόμικς, συναρμολογούν το δικό τους πάζλ και στέλνουν το μήνυμα της ανακύκλωσης με τον υδραυλικό τηλέγραφο που δημιουργούν τα ίδια.

Οι θεματικές του εργαστηρίου για τις σχολικές ομάδες είναι:

  • Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού…με έμπνευση τα εκθέματα του Μουσείου
  • Δημιουργίας κόμικς…σκιτσάροντας με τηλεφωνικές συσκευές
  • Δημιουργίας πάζλ…με «σήμα» τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο
  • Εργαστήριο 3D κατασκευών με υλικά ανακύκλωσης…μηνύματα με τον υδραυλικό τηλέγραφο
  • Βιωματικό Εικαστικό Εργαστήριο με θέμα τις τηλεπικοινωνίες για μικρούς μεμονωμένους επισκέπτες ηλικίας 5-10 ετών με τους γονείς τους, «Μάντεψε τι είναι;»

Τα παιδιά, γίνονται υπερήρωες ΜΤ και με την βοήθεια των γονιών τους περιεργάζονται, σκέφτονται, μαντεύουν τη χρήση και τη χρονολογία συγκεκριμένων εκθεμάτων του Μουσείου. Μέσα από ένα παιγνίδι ερωταπαντήσεων , συλλέγουν πληροφορίες και σχηματίζουν μια καθαρή εικόνα για τα εκθέματα, ανακαλύπτοντας σιγά, σιγά τα μυστικά που κρύβει ο συναρπαστικός κόσμος των τηλεπικοινωνιών και του Μουσείου.
Στη συνέχεια, «συμπράττουν» στη δημιουργία του εικαστικού τους έργου, αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα που θα έχουν εξερευνήσει, με ζωγραφική, κολλάζ, τυπώματα, πλαστελίνη και trash art με στένσιλ.
 

Η εμπειρία της επίσκεψής ολοκληρώνεται με ένα «κυνήγι θησαυρού» και μία στοχευμένη ξενάγηση στα εκθέματα .
 

Πότε:14-15/12/2013, 15-16/02/2014, 12-13/04/2014, 17-18/05/2014

 MG 1711

Ενημερωτικές συναντήσεις safer internet, για σχολικές ομάδες: «Οι μαθητές εκπαιδεύουν», 

 Απευθύνεται τόσο σε σχολεία, όσο και σε μεμονωμένους μικρούς επισκέπτες 4-12 ετών με τους γονείς τους. Υλοποιείται από εκπροσώπους της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (μέλους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου). Απευθύνεται στοχευμένα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το ηλικιακό/γνωστικό επίπεδο των μαθητών, ενώ αποτελείται από συμβουλευτικό και διαδραστικό μέρος. Στο πρώτο μέρος η ενημέρωση γίνεται με μελέτες περιπτώσεων και στη συνέχεια ακολουθεί χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η ασφαλής και εποικοδομητικής πλοήγηση στο διαδίκτυο δραματοποιείται, μέσω της θεατρικής παράστασης με τίτλο, «Η Φάρμα του Διαδικτύου».

Προγράμματα Ξεναγήσεων για μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και για μεμονωμένους επισκέπτες 

Με τις ξεναγήσεις, οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και ότι η ιστορία των τηλεπικοινωνιών συμβαδίζει με την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας..

INFO:
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και βέβαια του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας της. Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1990. Στεγάζεται σε κτήριο του ΟΤΕ στη Νέα Κηφισιά και διαθέτει χώρους για τις μόνιμες εκθέσεις του, αίθουσα προβολών και διαλέξεων, βιβλιοθήκη και εργαστήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ote.gr/mouseio

Διαφήμιση