Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Μαρούσι: προς ολοκλήρωση η βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου

Μαρούσι: προς ολοκλήρωση η βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου

0
Διαφήμιση

Την Άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου. Το έργο με προϋπολογισμό 7,2 εκατομμύρια ευρώ (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ) προχωρά γρηγορότερα από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σήμερα έχει υλοποιηθεί περισσότερο από το 50% του τεχνικού του αντικειμένου.

 Οι θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία είναι ήδη εμφανείς. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου η εμπορική κίνηση της περιοχής έχει αυξηθεί κατά 30%, ενώ σημειώνεται μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία όχι μόνο διατηρούν αλλά και αυξάνουν την αξία τους.

Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ‘πράσινες’ παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Αττική και αφορά στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου, την οδό Μητροπόλεως και την πλατεία Αγίας Λαύρας. Η μελέτη βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, οι οποίες διέπουν όλο το σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Μέσω της χρησιμοποίησης των πλέον ενδεδειγμένων τεχνικά μεθόδων και υλικών επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, αφού η θερμοκρασία με τη χρήση ψυχρών-ανακλαστικών υλικών μειώνεται κατά 1,5 έως 2 βαθμούς, περιορίζεται σημαντικά η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και δημιουργείται ευνοϊκότερο μικροπεριβάλλον.

Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα είναι εξαιρετικά πρωτότυπη και στοχεύει στη δημιουργία τεσσάρων διαδρομών που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: γη, νερό, αέρας και ήλιος. Παράλληλα, ενισχύεται σημαντικά η υπάρχουσα φύτευση, κατασκευάζονται νέα ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα, προστίθεται υψηλού επιπέδου αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι, φωτιστικά σώματα), δημιουργούνται σιντριβάνια κλπ.

Απώτερος στόχος της ανάπλασης είναι η μετατροπή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου σε μητροπολιτικό κέντρο όλων των βορείων προαστίων και ο επαναπροσδιορισμός της πόλης ως χώρος εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και ως χώρος συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Διαφήμιση