Αρχική Υγεία - Διατροφή Καρκίνος του εντέρου: νέα πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη νόσο δίνει ελπίδες

Καρκίνος του εντέρου: νέα πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη νόσο δίνει ελπίδες

0
Διαφήμιση

“Παράθυρο” στην επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του εντέρου, την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον δυτικό κόσμο, άνοιξαν καναδοί επιστήμονες, με την ανακάλυψη μιας πολλά υποσχόμενης νέας προσέγγισης που «αφοπλίζει» τη ρίζα της νόσου.

Πρόκειται για ένα γονίδιο – κλειδί, το οποίο καθοδηγεί τη συνεχή ανανέωση των βλαστικών κυττάρων, οδηγώντας έτσι στην αντίσταση στις θεραπείες και την υποτροπή.

 

Οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου «Πριγκίπισσα Μαργαρίτα» του πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής γενετικής Τζον Ντικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, έκαναν πειράματα με ποντίκια, στα οποία μπλόκαραν με επιτυχία τη δράση του συγκεκριμένου γονιδίου ΒΜΙ-1, το οποίο -σε διάφορα είδη καρκίνου- τροφοδοτεί συνεχώς τους όγκους μέσω της ανανέωσης των βλαστοκυττάρων.

Η αναστολή της λειτουργίας του γονιδίου «φρενάρισε» την αυτο-ανανέωση των βλαστοκυττάρων και αυτό, στη συνέχεια, είχε ως συνέπεια να τεθεί υπό έλεγχο η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Όπως είπε ο καναδός επιστήμονας, «η καταστροφή του καρκίνου ήταν μακρόχρονη και μη αναστρέψιμη. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος εξαφανίστηκε μόνιμα».

Η ερευνητική ομάδα του δρος Τζον Ντικ θεωρείται πρωτοπόρος παγκοσμίως στο πεδίο των καρκινικών βλαστοκυττάρων, καθώς πρώτη ανακάλυψε το 1994 τα βλαστικά κύτταρα της λευχαιμίας και πιο πρόσφατα (2007) τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου του εντέρου.

Μία από τις ερευνήτριες, η χειρουργός δρ Κάθριν Ο’Μπράιαν, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «η κλινική προοπτική της νέας έρευνας είναι συναρπαστική, καθώς σηματοδοτεί μια βιώσιμη και στοχευμένη θεραπεία για τους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου. Είναι ήδη γνωστό ότι το 65% από αυτούς έχουν το γονίδιο ΒΜΙ-1».

Το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Όμως, μέχρι να υπάρξει στην πράξη κάποια νέου τύπου θεραπεία για τους ανθρώπους, θα περάσουν αρκετά χρόνια.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here