Αρχική Ειδήσεις Διεθνής Ημέρα Βουνών η 11η Δεκεμβρίου μέσω του «Greece from the...

Διεθνής Ημέρα Βουνών η 11η Δεκεμβρίου μέσω του «Greece from the Top»

0
Διαφήμιση

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ορεινές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Αυστρία και την Σλοβενία, σε ποσοστό 77,9%, σύμφωνα με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στοιχεία του 2001. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της επιφάνειας της γης και φιλοξενούν περίπου το 10-12% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ πάνω από το μισό του πληθυσμού της γης εξαρτάται, άμεσα ή έμμεσα, από αυτά.

Mε αφορμή την Διεθνή Ημέρα Βουνών, στις 11 Δεκεμβρίου 2013, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προωθεί την προβολή ορεινών περιοχών της Ελλάδας με τη δράση «GreecefromtheTop». Πρόκειται για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της ορεινής Ελλάδας, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του VisitGreece του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε) του Ε.Μ.Π

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από το 2003 ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, από τα Ηνωμένα Έθνη. Αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη σημασία των ορεινών περιοχών στη ζωή μας, να εντοπίσει τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και να αφυπνίσει συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές για τις ορεινές περιοχές.

Παράλληλα οι ορεινές περιοχές ανά τον κόσμο αποτελούν τον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό μετά τις ακτές και τα νησιά, φιλοξενώντας το 15-20% του ετήσιου παγκόσμιου τουρισμού.

Νερό, τροφή, ενέργεια είναι τα βασικότερα φυσικά διαθέσιμα, με τα οποία οι ορεινοί όγκοι “τροφοδοτούν” τη ζωή στον πλανήτη. Το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων πόσιμου νερού, βρίσκεται στα βουνά. Παράλληλα, οι ορεινοί όγκοι αποτελούν σημαντικές κοιτίδες φυσικού πλούτου, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιοποικιλότητα, σε δασικά και ορυκτά διαθέσιμα και παρέχουν επίσης υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα.

Ακόμη, στους απρόσιτους ορεινούς όγκους έχουν αναπτυχθεί αυτόχθονες τοπικοί πολιτισμοί, αρμονικά προσαρμοσμένοι στο μοναδικό παρθένο τοπικό φυσικό περιβάλλον, οι τεχνικές και πρακτικές επιβίωσης των οποίων αποτελούν πολύτιμο απόθεμα παραδοσιακής γνώσης και λαϊκής σοφίας για τις επόμενες γενιές. Η καθοριστική σημασία των βουνών για την ανθρώπινη ζωή είναι ταυτόχρονα οικονομική, πολιτική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική. Εντούτοις, οι ορεινοί όγκοι και οι πληθυσμοί τους απειλούνται από μία σειρά κινδύνων, τόσο περιβαλλοντικών όσο και κοινωνικών.

Στόχος της δράσης «GreecefromtheTop» είναι να γίνει αντιληπτό στο ευρύ κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντός και εκτός των συνόρων ότι η χώρα μας δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, δεν αποτελεί μόνο ένα καθιερωμένο καλοκαιρινό προορισμό, αλλά διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό, γεωμορφολογικό, πολιτισμικό, ιστορικό ορεινό πλούτο με μοναδικούς ορεινούς προορισμούς διάσπαρτους σε όλη την επικράτεια για τους επισκέπτες της και τις τέσσερεις εποχές του χρόνου.

Η δράση «GreecefromtheTop» επικεντρώνεται στη διάχυση φωτογραφιών της ορεινής Ελλάδας (από όλες τις εποχές: τοπία, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμικά στοιχεία, αρχιτεκτονική, μνημεία, μονοπάτια, δραστηριότητες, παραδοσιακά επαγγέλματα, τοπικά προϊόντα, κοινωνική ζωή και παραδοσιακά δρώμενα, κόκ) από το λογαριασμό του VisitGreece στο Facebook και στο Pinterest. Ενημερωτικά και εκπαιδευτικά στοιχεία για τις όρεινες περιοχές της Ελλάδας θα συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό.

Παράλληλα θα ζητείται από το κοινό να μοιραστεί με τις σελίδες αυτές δικές του φωτογραφίες από την ορεινή Ελλάδα. Η δράση “GreecefromtheTop” θα τρέχει όλη την εβδομάδα 9-15 Δεκεμβρίου 2013 και ο χρήστης που θα αναρτήσει τη φωτογραφία στο Facebook του VisitGreece με τα περισσότερα “likes” θα κερδίσει το λεύκωμα του Νίκου Πέτρου, «Ελλάδα: Η χώρα της ποικιλότητας» που εκδίδει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Το λεύκωμα διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here