Αρχική Ειδήσεις Ασπαρτάμη: το τεχνητό γλυκαντικό είναι ασφαλές για την υγεία

Ασπαρτάμη: το τεχνητό γλυκαντικό είναι ασφαλές για την υγεία

0
Διαφήμιση

Απενοχοποιεί την ασπαρτάμη και τις επιπτώσεις της στην υγεία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) καθώς αποφαίνεται ότι το γλυκαντικό που μπήκε στη ζωή μας το 1980 είναι ασφαλές για την υγεία.

 Πολλές μελέτες συνέδεσαν την ασπαρτάμη με προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων καρκίνο και πρόωρη γέννα, γεγονός που μείωσε τις πωλήσεις των αναψυκτικών που περιέχουν τη γλυκαντική ουσία στις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε, η EFSA διεξήγαγε εξονυχιστική έρευνα για το θέμα, εξετάζοντας κλινικά στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια που ανάρτησαν οι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή, η ασπαρτάμη, που ορισμένες φορές εμφανίζεται στις ετικέτες ως E951, και τα υποπροϊόντα της είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση στα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης.

Περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, η γλυκαντική ουσία που είναι χαμηλή σε θερμίδες χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα διατροφής και αναψυκτικά.

Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη έχει οριστεί στα 40 χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 2.800 χιλιοστογραμμάρια για έναν ενήλικα.

Ωστόσο, ασπαρτάμη δεν μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια τα άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία, μια σπάνια γενετική πάθηση.

Η απόφαση της EFSA για την ασπαρτάμη χαροποίησε τις εταιρείες που παράγουν τη γλυκαντική ουσία καθώς επίσης και τις εταιρείες αναψυκτικών, όπως η Coca Cola και η Pepsi που χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη στα διαιτητικά προϊόντα τους.

Ένα τενεκεδάκι διαιτητικού αναψυκτικού περιέχει περίπου 180 χιλιοστογραμμάρια ασπαρτάμης, κάτι που σημαίνει πως ένας ενήλικας που ζυγίζει 75 κιλά θα πρέπει να πίνει περισσότερα από 16 τενεκεδάκια ημερησίως για να ξεπεράσει την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη στην ΕΕ.

Διαφήμιση