Αρχική Ειδήσεις Ενέργεια: οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Ενέργεια: οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

0
Διαφήμιση

Δίκτυα φυσικού αερίου σε κάθε σημείο της Ευρώπης, ανταγωνιστικότητα και προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, είναι οι τρεις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον ενεργειακό τομέα, όπως τους ανέλυσε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

 Ειδικότερα, με βάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι το 2015 να είναι το έτος κατά το οποίο κανένα κράτος – μέλος δεν πρέπει να παραμείνει απομονωμένο από τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Την ίδια χρονιά, το 2015 αναμένεται η Διεθνής Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή. · Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή με ορίζοντα πέραν του 2020.

Ανταγωνιστικότητα

Δεύτερη προτεραιότητα της Προεδρίας, αποτελεί το ζήτημα των τιμών της ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας διασφαλίζοντας φυσικά τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας δράσεις για τη δημιουργία και νέων.

Η Ελληνική Προεδρία προγραμματίζει πολιτική συζήτηση για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 4ης Μαρτίου, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη προετοιμασία Συμπερασμάτων Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, προς υιοθέ­τη­ση στο Συμβούλιο Υπουργών της 12ης Ιουνίου 2014.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η μέχρι σήμερα εμπειρία της Ευρώπης στις πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα, αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση του shale gas σε ΗΠΑ και Καναδά, θα αποτελέσουν εφαλτήριο συζήτησης για το κό­στος της ενέργειας και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ευάλωτα νοικοικυριά

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η εξέταση του ζητήματος του κόστους της ενέργειας και από την οπτική του κόστους για τον τελικό οικιακό καταναλωτή και ιδιαίτερα τον ευάλωτο καταναλωτή.

Για το λόγο αυτό θα δοθεί ειδική προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ως ένα πρόσφορο μέτρο υποβοήθησης των προσπαθειών μείωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι καταναλωτές, καθώς και της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

Τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακών υποδομών κατέχουν ειδική θέση στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Ως εκ τούτου, στο Άτυπο Συμβούλιο του Μαΐου στην Αθήνα, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι σημαντικές εξελίξεις για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων της Ένωσης, όπως ο Νότιος Διάδρομος και η Ανατολική Μεσόγειος και θα αναζητηθούν πρόσφορα εργαλεία για τη χρηματοδότηση των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs).

Πυρηνική ενέργεια

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της πυρηνικής ενέρ­γειας, ο Υπουργός ΠΕΚΑ επεσήμανε τα εξής:

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, είναι μη πυρηνική χώρα και η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί επιλογή στον εθνικό μας σχεδιασμό. Παράλληλα όμως, καθώς οι συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος μπορεί να είναι και διασυνοριακές, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της πυρηνικής ασφάλειας και υποστηρίζει πρωτοβουλίες και ενέργειες προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσής της σε Ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από το ατύχημα στη Φουκουσίμα και τα ευρήματα από την αξιολόγηση των περιθωρίων ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις γειτονικές χώρες (δοκιμές αντοχής – stress tests), προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί η υιοθέτηση της τροποποίησης της Οδηγίας για την Πυρηνική Ασφάλεια, η συζήτηση της οποίας ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου (Working Party on Atomic Questions).

Διαφήμιση