Αρχική Ειδήσεις Αιθαλομίχλη: μετά το πρώτο …χτύπημα έρχεται το μέτρο του δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος

Αιθαλομίχλη: μετά το πρώτο …χτύπημα έρχεται το μέτρο του δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος

0
Διαφήμιση

Την απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος τις ημέρες με αιθαλομίχλη ετοιμάζει το υπουργείο ΠΕΚΑ, λίγες ημέρες μετά την πρώτη αποπνικτική εμφάνιση της αιθαλομίχλης που κυριάρχησε στον αττικό ουρανό το Σαββατοκύριακο.

 Μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος θα υπάρξει πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ του μέτρου.

Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει δωρεάν ρεύμα για όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Το δωρεάν ρεύμα θα παρέχεται όταν η ρύπανση φθάνει σε επίπεδα «κόκκινου συναγερμού», δηλαδή όταν η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων φθάνει τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και θα παρέχεται για διπλάσιο αριθμό ημερών κατά τις οποίες καταγράφεται η υπέρβαση.

Το κόστος για τη δωρεάν παροχή ρεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πνίγηκε» η Αθήνα

Το τελευταίο τριήμερο η αιθαλομίχλη σκέπασε τον αττικό ουρανό και οι συστάσεις του ΥΠΕΚΑ για μείωση της χρήσης τζακιών και σομπών, προσέκρουσε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ανάγκη θέρμανσης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο στην Αττική καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Σε σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων έφθασαν τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ σε άλλους σταθμούς οι μετρήσεις κυμάνθηκαν από 85 έως 87 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος συναγερμός «χτυπάει» όταν καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 100 μικρογραμμαρίων, ενώ ο δεύτερος σε υπέρβαση των 150 μικρογραμμαρίων.

Η υπέρβαση των 150 μικρογραμμαρίων θα θέτει σε εφαρμογή το μέτρο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Διαφήμιση