Αρχική Ειδήσεις Συνάντηση Μανιάτη με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, ΜΚΟ και Αζέρους

Συνάντηση Μανιάτη με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, ΜΚΟ και Αζέρους

0
Διαφήμιση

Σύσκεψη με θέμα τις προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (European Environmental Bureau – ΕΕΒ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Κώστας Τριάντης, στελέχη του Υπουργείου, και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που είναι μέλη του ΕΕΒ, Ecocity, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι η χώρα μας προσβλέπει σε μια Ελληνική Προεδρία που θα προωθήσει τις βασικές προτεραιότητές της προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών, με ρεαλιστικό και υπεύθυνο τρόπο, αξιοποιώντας το δυναμικό και την εμπειρία που υπάρχει. Σε αυτές τις προτεραιότητες σε γενικό επίπεδο είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η διαφύλαξη της κοινωνικής διάστασης, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, αλλά και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, η γαλάζια ανάπτυξη, ο τουρισμός, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αλιεία, ο χωροταξικός σχεδιασμός του θαλάσσιου χώρου, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν στο περιβάλλον και τα ύδατα.

Όπως είπε ο Γιάννης Μανιάτης, στόχος είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις τομεακές πολιτικές με στόχο την επίτευξη μιας ισόρροπης, αρμονικής και βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ανέφερε ότι είναι ευτυχής συγκυρία πως μετά την Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ η Ιταλία, γεγονός που επιτρέπει την ανάληψη κοινών πρωτουβουλιών που μπορούν έχουν συνέχεια και σημαντικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά στη συνεργασία των ΜΚΟ και του ΕΕΒ από την Ελληνική (και την Ιταλική) Προεδρία ο Υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συζήτηση για τη μετάβαση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης σε μια συνεργασία που θα συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να φτάσουμε σε μια οικονομία που σέβεται τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη, με τη συμμετοχή όλων. Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία με τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος και τις ΜΚΟ που είναι μέλη του θα συνεχιστεί, ώστε να τεθούν οι βάσεις αυτής της συνεργασίας που θα μπορέσουν να συμβάλουν σε μια επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία.

Συνάντηση Μανιάτη με τον Αζέρο Hadi Rajabli

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Αζέρικης Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας, Hadi Rajabli. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, Κώστας Μαθιουδάκης, ο Πρέσβης του ΑζερμπαΪτζάν στην Αθήνα, Rahman Mustafa Yev, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν και Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

Τα ζητήματα που τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης αφορούσαν τόσο σε θέματα ενέργειας, όσο και περιβάλλοντος, με τον Υπουργό ΠΕΚΑ να τονίζει ότι οι σχέσεις φιλίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν δίνουν τη δυνατότητα για μια πολύ καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και θέματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της όδευσης του αγωγού TAP από την Ελλάδα μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και στην σημαντική επένδυση της Αζέρικης κρατικής εταιρίας Socar που εξαγόρασε τη ΔΕΣΦΑ, γεγονός που δείχνει την αμοιβαία πολιτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εξάλλου, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συνήψε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (ΔΕΠΑ Socar), με τη ελληνική πλευρά να εργάζεται συστηματικά να καταστεί η χώρας μας σημαντική δίοδος εξαγωγής αζέρικου φυσικού αερίου προς την Δυτική Ευρώπη μέσω Ιταλίας, επιτρέποντας τη δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου, που μπορεί να ενισχύσει τόσο τη γεωστρατική θέση της Νοτιανατολικής Μεσογείου, όσο και την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here