Αρχική Καταστροφές Λαθροϋλοτομία: ένα τριπλό έγκλημα με αιτία την οικονομική κρίση

Λαθροϋλοτομία: ένα τριπλό έγκλημα με αιτία την οικονομική κρίση

0
Διαφήμιση

Τριπλό έγκλημα, κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό, χαρακτήρισε την λαθροϋλοτόμηση ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης στη Λάρισα, ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες συνέδεσαν την έξαρση του φαινομένου την τελευταία διετία, στην οικονομική κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά.

 Στόχος της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, καθώς και ο καλύτερος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης όπως η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η αλλαγή στη διαδικασία κατάσχεσης όσων συλλαμβάνονται για παράνομη υλοτόμηση, είχανε αποτελέσματα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία των δασικών Υπηρεσιών, όχι μόνο στην Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, αναφέρθηκε στα στοιχεία των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τα οποία προκύπτει ότι δεν υπήρξε το 2013 έξαρση του φαινομένου, γεγονός το οποίο οφείλεται τόσο στην αύξηση των ελέγχων κατά 35% σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2012, όσο και στην αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε γόνιμος  και ουσιαστικός διάλογος και αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της  παράνομης υλοτομίας και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για τα τελευταία δύο χρόνια, στο δεκάμηνο Ιανουάριος έως Οκτώβριος 2012 και 2013 ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάζει αύξηση 34,9 % (από 6.645 σε 12.206), ο αριθμός των μηνύσεων που υποβλήθηκαν παρουσιάζει μείωση 24,3% (από 580 σε 539), ενώ η ποσότητα των κατασχεθέντων καυσόξυλων παρουσιάζει αύξηση 32.4% (από 1.616 τόνους σε 2.392 τόνους). Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί τα ξύλα για καύσιμη ύλη, αλλά δεν παραλείφθηκε η διάσταση της δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασικές υπηρεσίες, αστυνομία, πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, ΣΔΟΕ) η ενίσχυση της συνεργασίας που ήδη έχουν αναπτύξει με στόχο την πάταξη του φαινομένου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Βουλευτών Ηλία Βλαχογιάννη (ΝΔ), Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Πάρι Μουτσινά (Ανεξάρτητος) και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών, Δήμαρχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Διευθυντής ΠΕΧΩ, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, οι Διευθυντές Δασών και οι Δασάρχες, ο Προϊστάμενος  και ο Τμηματάρχης Σχεδιασμού και πρόληψης της  Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καλαφάτης αναγνώρισε την πηγή του φαινομένου λέγοντας χαρακτηριστικά «προσπαθούμε να συγκεράσουμε αφενός την ανάγκη που καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερα στους κατοίκους των ορεινών όγκων και στα χωριά, την ανάγκη για ζεστασιά δηλαδή, αλλά αφετέρου να προασπίσουμε βεβαίως – και σε αυτό είμαστε κάθετοι – με κάθε τρόπο, τον φυσικό μας πλούτο, που είναι το δάσος.»

Δείτε: Στοιχεία παράνομων υλοτομιών έως τον Οκτώβριο του 2013

          Στατιστικά ανά περιφέρεια

 

Διαφήμιση