Αρχική Ειδήσεις Κλίμα- απολογισμός: επετεύχθη μικρός συμβιβασμός- τα φώτα στρέφονται στο Παρίσι το 2015

Κλίμα- απολογισμός: επετεύχθη μικρός συμβιβασμός- τα φώτα στρέφονται στο Παρίσι το 2015

0
Διαφήμιση

Σημαντικά «αγκάθια» όπως οι κλιματικές αποζημιώσεις από τους «πλούσιους» προς τους «φτωχούς» και οι δεσμεύσεις για την μείωση των εκπομπών ρύπων από τους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη ήταν αυτά που οδήγησαν τελικά σε αποτυχία τη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα. Η «χλιαρή» συμφωνία για μείωση των ρύπων αλλά σε μικρότερο βαθμό από το στόχο, ουσιαστικά, αρκεί μόνο για να διατηρήσει ζωντανή τη διαπραγμάτευση έως τη συνδιάσκεψη στο Παρίσι το 2015.

 

Το δράμα των Φιλιππίνων και οι εκκλήσεις για σοβαρές αποφάσεις των εκπροσώπων των νησιών του Ειρηνικού που «σβήνονται» από τον χάρτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής δεν στάθηκαν ικανές για να επιφέρουν ακόμα και την αναγνώριση ότι οι αναδυόμενοι και μη μεγάλοι ρυπαντές θα πρέπει να αποζημιώνουν για τη δράση τους φτωχότερους λαούς που υποφέρουν πρώτοι τις συνέπειες της δράσης τους.  

Στη συνδιάσκεψη της Βαρσοβίας συμμετείχαν εκπρόσωποι 190 χωρών και τελικά κατάφεραν μια συμβιβαστική συμφωνία που θα οδηγήσει στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο κλιματικό πρωτόκολλο στο Παρίσι το 2015. Διαπραγματευτές από διάφορες χώρες και ομάδες χωρών προέβαλαν ενστάσεις ακόμα και για τη χρήση μεμονωμένων λέξεων μέσα σε προσχέδια των τελικών συμφωνιών που υπογράφηκαν.

Από την πλευρά τους, οι οικολογικές οργανώσεις έκαναν λόγο για απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων ως προς τη χρηματοδότηση.

Η κακή αρχή έγινε από την Ιαπωνία που ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τους κλιματικούς στόχους του 2020.

Από την πλευρά τους οι Πολωνοί, που προέδρευσαν των συνομιλιών, δέχτηκαν πυρά για τις θέσεις τους υπέρ του λόμπυ του άνθρακα, καύσιμο στο οποίο επιμένουν να στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή.

Η συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά μικρότερου εύρους και ισχύος από αυτό που ανέμενε το «πράσινο» λόμπυ.

Διαφήμιση