Αρχική Καταστροφές Όχι στην εξόρυξη χρυσού στη Μήλο

Όχι στην εξόρυξη χρυσού στη Μήλο

0
Διαφήμιση

Έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Μήλου αλλά και καμπάνια συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο έχουν πυροδοτήσει οι προσπάθειες ξένης μεταλλευτικής εταιρίας για εξόρυξη χρυσού στο πανέμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί.

 

Πρόκειται για τη μεταλλευτική εταιρεία Ortac Resources, με γραφεία στο Λονδίνο και δραστηριότητα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στη Σλοβακία, η οποία , τον περασμένο Μάιο με επιστολή της προς το δήμαρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη εξέφραζε το ενδιαφέρον της για εξόρυξη χρυσού στη δυτική Μήλο. Οπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, το θέμα πέρασε στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί στις 17 Ιουνίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση πολιτών και οργανώσεων που θεώρησαν ότι η κίνηση του Δήμου επαναφέρει το «κλειστό» για μια 14ετία ζήτημα της εξορυκτικής δραστηριότητας στο νησί, ανοίγοντας την όρεξη σε ενδιαφερόμενους χρυσοθήρες.

Σημειώνεται ότι το 1999 μια εταιρεία με το όνομα «ΜΙΔΑΣ» είχε υποβάλει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έρευνα πολύτιμων μετάλλων στη δυτική Μήλο. Μετά από έντονες αντιδράσεις και μεταφορά του θέματος στο Ευρ.Κοινοβούλιο από τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το 2000 το ΥΠΕΧΩΔΕ απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας, ενώ και αργότερα έκρινε ότι έρευνες στην περιοχή θα έβλαπταν τόπο Natura. Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή ενδιαφέροντος για την εξόρυξη χρυσού στη δυτική Μήλο ανήκει στο Δίκτυο «Natura 2000». Συγκεκριμένα, ο Προφήτης Ηλίας, όπου έχει εντοπιστεί χρυσός, και η ευρύτερη περιοχή (με κωδικό GR4220020), η Αντίμηλος και η θαλάσσια παράκτια ζώνη του δυτικού τμήματος του νησιού (με κωδικό GR4220007), αλλά και η νήσος Πολύαιγος (με κωδικό GR4220006). Η δυτική Μήλος περιλαμβάνει οικότοπους και είδη «προτεραιότητας», και μάλιστα «αυστηρής προστασίας» (του παραρτήματος IV της Οδηγίας για τους οικοτόπους)

Για το θέμα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την παρουσία και του Μηλιού βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου (9 Αυγούστου) στην Πλάκα, ενώ οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας ξεπερνούν τις 1500. Στο κείμενο συλλογής υπογραφών για το θέμα που έχει δημοσιοποιηθεί στο Ιντερνετ, ζητείται να σταματήσει κάθε συζήτηση για εξορύξεις χρυσού στο νησί, σημειώνοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες εγκυμονούν τον κίνδυνο καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχαιολογικής κληρονομιάς καθώς και της δηλητηρίασης των κατοίκων, ενώ θα πληγεί η φήμη του νησιού ως τουριστικού προορισμού.

Αναλυτικά το Ελληνικό κείμενο εδώ (με link):

1. Η οικονομική κρίση και οι υψηλές τιμές του χρυσού έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αρχίσουν έργα εξόρυξης χρυσού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

2. Η εξόρυξη χρυσού και η επεξεργασία του, συνεπάγεται την καταστροφή των τοπίων, την διαταραχή της γης, την διάβρωση, την διατάραξη των οικοσυστημάτων, και ρύπανση που επηρεάζει την γη, το νερό, τα ζώα και τους ανθρώπους. Η εξόρυξη του χρυσού είναι επίσης υπεύθυνη για διάφορα προβλήματα υγείας.

3. Εταιρείες χρυσού προσπαθούν τώρα να αρχίσουν εντατικές γεωλογικές έρευνες στη Δυτική Μήλο, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να εξαχθεί πάνω από 1 δισ. δολάρια αξίας χρυσού.

4. Η Δυτική Μήλος έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής προτεραιότητας περιοχή Natura 2000 (GR4220020 Προφήτη Ηλία), αποτελεί υψηλή προτεραιότητα διατήρησης, λόγω της ενδημικής χλωρίδας και ερπετοπανίδας της.

5. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην εξόρυξη κατά του περιβάλλοντος, και με δεδομένη την αμφίσημη θέση του Δημάρχου, ένα κίνημα διαμαρτυρίας πρέπει να αναπτυχθεί για να σταματήσει το έργο πολιτικά στην αρχική του φάση. Η εμπειρία από τη Βόρεια Ελλάδα δείχνει ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να σταματήσουν τα έργα σε μεταγενέστερα στάδιά τους. Ως εκ τούτου, άμεση δράση για να σταματήσει το έργο απαιτείται τώρα.

(http://www.avaaz.org/en/petition/Save_Milos_Island_from_being_polluted_by_Gold_mining/?fbdm)

Διαφήμιση