Αρχική Ειδήσεις Επιταχύνεται η διαδικασία για τη διασύνδεση των Κυκλάδων

Επιταχύνεται η διαδικασία για τη διασύνδεση των Κυκλάδων

0
Διαφήμιση

Μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η κατάθεση προσφορών για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, ανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πολυήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί της Σαντορίνης την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, όπου έχει ήδη ενταχθεί.

Ειδικότερα, η ανακοίνωσή του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για το πρωτόγνωρο γεγονός στη Σαντορίνη, που τραυμάτισε  την τουριστική καρδιά της Ελλάδας. Μετά από τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθρωσης και αποκατάστασης της βλάβης, που πιστεύω ότι θα γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες επιπτώσεις.  

Η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της Πατρίδας μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημά μας. Η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα  600 εκατομμύρια Ευρώ.

Σήμερα και για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων.

Με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της  ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ. Ήδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο.

Πρόσφατα, η Κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. Ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος.

Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των  Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης.

Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ συγκινητική Θεία Λειτουργία του Βαρθολομαίου στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας το Δεκαπενταύγουστο
Επόμενο άρθροΌχι στην εξόρυξη χρυσού στη Μήλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ