Αρχική Καταστροφές Κακοκαιρία: εφιαλτικό βράδυ έζησαν οι κάτοικοι σε Ψέριμο, Κάλυμνο και Ρόδο

Κακοκαιρία: εφιαλτικό βράδυ έζησαν οι κάτοικοι σε Ψέριμο, Κάλυμνο και Ρόδο

0
Διαφήμιση

Πλημμύρες και καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ τα Δωδεκάνησα και ήδη το νησί της Ψερίμου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τεράστιες ήταν η ζημιές που έπαθε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Ρόδος, ενώ οι χείμαρροι που σχημάτισε η καταρρακτώδης βροχή στη Κάλυμνο γρήγορα μετατράπηκαν σε καταρράκτες.

 Εφιαλτικό ήταν το βράδυ για τις 30 οικογένειες που διαμένουν στην Ψέριμο, καθώς η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί τους πλημμύρισε σπίτια και δρόμους, προκάλεσε ζημιές, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν από τα ορμητικά νερά δεκάδες μηχανάκια και τρία αυτοκίνητα.

Στο νησί έφθασαν το πρωί διά θαλάσσης δυνάμεις της πυροσβεστικής και υπηρεσιών που θα καταγράψουν τις ζημιές.

Κάλυμνος

Καταστροφές από την κακοκαιρία σημειώθηκαν και στην Κάλυμνο. Στον Άγιο Αντώνιο Καλύμνου πλημμύρισαν σπίτια και γέμισαν λάσπες, παρασύρθηκαν μηχανάκια, ενώ η Πόθια μετατράπηκε σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα.

Μάλιστα, στα βουνά της Καλύμνου δημιουργήθηκαν καταρράκτες και ορμητικοί χείμαρροι από την καταρρακτώδη βροχή.

Στη Ρόδο, από τις καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν νέες πλημμύρες στο Φαληράκι και την περιοχή της Αφάντου.

Ρόδος

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ μέχρι τα ξημερώματα η πυροσβεστική επιχειρούσε απάντληση υδάτων από τα σπίτια και τα καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυροσβεστική επιχειρούσε να ανοίξει περάσματα για να φύγει το νερό προς την εθνική οδό, η οποία είχε μετατραπεί σε λίμνη.

Επιπλέον, από κεραυνό ξέσπασε πυρκαγιά στο φυτώριο Κοσκινού. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν για την κατάσβεση.

Συνεχείς, αλλά μικρής διάρκειας ήταν οι διακοπές ρεύματος στις περιοχές Καλυθιές, Κοσκινού, Φαληράκι αλλά και στην πόλη της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των τριών ανθρώπων και για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο νησί.

Στις 13:00 πρόκειται να τελεστεί η κηδεία του ζευγαριού που έχασε τη ζωή του από τις πλημμύρες στη Ρόδο. Τη Δευτέρα τελέστηκε στα Ψαχνά Ευβοίας η κηδεία της 27χρονης δασκάλας, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του 53χρονου καθηγητή.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές Αρχές στα παράλια απέναντι από τη Σύμη ενημερώθηκαν αργά το βράδυ ότι εντοπίστηκε η σορός ενός άγνωστου άνδρα. Οι ελληνικές Αρχές έχουν στείλει φωτογραφίες του αγνοούμενου εκπαιδευτικού, για το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον καθηγητή.

Οικονομική ενίσχυση

Εξάλλου, το ποσό των 150.000 ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση, διέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την άμεση κάλυψη των πρώτων δαπανών μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο.

Το ποσό θα διατεθεί για την πληρωμή των συνεργείων εργατών που προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους και να κάνουν προσωρινές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε σπίτια και επιχειρήσεις. Διατίθεται επίσης για την προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών στις υδροφόρες, στα σκαπτικά μηχανήματα και σε όλα τα άλλα οχήματα που χρησιμοποιούνται.

Από αυτό το ποσό επιπλέον θα  καλυφθούν και οι δαπάνες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και η κάλυψη του κόστους των σκαπτικών μηχανημάτων που έχουν επιστρατευθεί.

Διαφήμιση