Αρχική Ειδήσεις Γελοιογραφήστε την Ευρώπη!

Γελοιογραφήστε την Ευρώπη!

0
Διαφήμιση

Λήγει στις 30 Νοεμβρίου του 2013 η προθεσμία υποβολής έργων για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας-Κόμικς «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη», που διοργανώνει η Educartoon, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Νέα Παιδεία. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές του Γυμνασίου, του Γενικού και Εσπερινού  Λυκείου, καθώς και του Λυκείου Επαγγελματικής-Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών (2013), και με αφορμή την εικοστή επέτειο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που τέθηκε σε ισχύ το 1993), είναι σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στους εφήβους μαθητές να καταθέσουν τη σκέψη και τον προβληματισμό τους για τον ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά και της ίδιας της ΕΕ στη διεθνή κοινότητα σήμερα.

«Επειδή η μέχρι τώρα αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαιδευτική διαδικασία παρατηρήσαμε ότι έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες, προτείνουμε αυτόν τον διαγωνισμό σκίτσου για να δώσουμε στους μαθητές την ευκαιρία όχι μόνο να ερμηνεύουν σκίτσα αλλά να γίνουν και οι ίδιοι δημιουργοί σχολιάζοντας -θετικά ή αρνητικά, σίγουρα όμως με χιούμορ- τις βασικές αρχές της ΕΕ αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ζητούμενα επίσης είναι να εξετάσουμε κατά πόσο οι μαθητές είναι σε θέση να εκφράσουν πρωτότυπη σκέψη, διαφορετική από τη στερεοτυπική που προβάλλουν τα ΜΜΕ, και έπειτα να αξιολογήσουμε τη δεξιότητα, ενδεχομένως και το ταλέντο, των μαθητών να σκιτσάρουν» αναφέρει η Educartoon

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, θα οργανωθεί στην Αθήνα μαθητικό φεστιβάλ γελοιογραφίας-κόμικς, που θα περιλαμβάνει έκθεση επιλεγμένων έργων των μαθητών αλλά και έργων γνωστών σκιτσογράφων, καθώς και παράλληλες δράσεις.

Επίσης, θα ακολουθήσει, σε ειδική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο σε εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, σκιτσογράφους, συμβούλους και συντονιστές εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σε όποιον ενδιαφέρεται, ημερίδα και συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι γύρω από τη θέση και τη διδακτική αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση, καθώς και επισημάνσεις και συμπεράσματα από τον διαγωνισμό. Η ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.educartoon.gr email:  info@educartoon.gr

www.neapaideia-glossa.gr email:  neapaideia.journal@gmail.com

Διαφήμιση